Grb Sirije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb Sirijske Arapske Republike
Detalji
Nosilac grbaSirijska Arapska Republika
Usvojen1980
ŠtitPer pale Gules, Argent and Sable, dvije petokrake zvijezde palewise Vert
Držači štitaKurejški sokol

Grb Sirije (arapski: شعار سوريا) uključuje kurejškog sokola [1] koji drži štit na kojem se nalazi nacionalna zastava Sirije (u vertikalnom obliku), i svitak na kojem piše "Sirijska Arapska Republika" na arapskom (الجمهورية العربية السورية). Usvojen je 1980. godine, nakon raspada Federacije arapskih republika 1977. godine, čiji grb su do tada koristile njene konstitutivne države.

Zbog tekućeg građanskog rata u Siriji, opozicione grupe su kreirale alternativne grbove.

Historija[uredi | uredi izvor]

Od proglašenja Sirijske republike 14. maja 1930. godine, Sirija je imala nekoliko grbova, koji su u kompoziciji bili prilično ujednačeni - držač štita (najčešće kurejški sokol), sa službenim arapskim imenom teritorije na svitku ispod.

Tokom ujedinjenja Sirije sa Egiptom u Ujedinjenu arapsku republiku (UAR) između 1958. i 1961. godine, kao osnova grba korišten je pan-arapski orao Saladina. Iako se Sirija povukla iz unije 1961. godine, Egipat je nastavio koristiti službeno ime, zastavu, i grb UAR-a do 1971. godine. Sirija je vratila grb koji je koristila prije UAR-e, i dvije godine kasnije su zamijenili boje zvijezda i oboda štita.

Tokom perioda Federacije arapskih republika između 1972. i 1977. godine, slabog saveza Egipta, Libije, i Sirije, kurejški sokol se počeo koristiti na grbu.

Nakon raspada saveza, sve tri bivše članice zadržale su kurejškog sokola. Egipat je 1984. godine konačno vratio saladinovog orla, koji je služio za grb i Egipta i Libije i prije propalog saveza, i koji i dalje služi kao osnova grba Egipta, Iraka, i Palestine. Sirija je nastavila korisiti kurejškog skola, kao i Libija pod vladavinom Gadafija (iako je libijska verzija bila okrenuta na lijevu stranu, kao i sirijska verzija).

Sirijska prelazna vlada i nacionalna koalicija[uredi | uredi izvor]

Sirijska prelazna vlada, privremena vlada za dijelove Sirije koje drži opozicija, priznata od GCC država, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, SAD-a, Arapske lige, i nekih država Evropske unije, koristi modifikovanu verziju kurejškog sokola sa bojama nezavisne sirijske zastave.

Sirijska nacionalna koalicija koristi pan-arapske boje petokrakih zvijezdi sa riječima na arapskom jeziku na dnu: Nacionalna koalicija sirijskih revolucionalnih i opozicionih snaga. (Arabic: الائتلاف الوطني لقوى الثورة والمعارضة السورية).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Picture of Syria flag and coat of arms | Syria flag and coat of arms Photo | World Book Encyclopedia". Arhivirano s originala, 27. 4. 2006. Pristupljeno 29. 12. 2015.