Grb Saudijske Arabije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Grb Saudijske Arabije
Emblem of Saudi Arabia.svg
Detalji
Nosilac grbaSaudijska Arabija
Usvojen1950.
MotoMoja država, moj identitet
UpotrebaDržavni dokumenti, diplomatske misije

Grb Saudijske Arabije je usvojen 1950. godine.[1] According to the Saudi Basic Law,[2] Prema Temeljnom zakonu Saudijske Arabije grb se sastoji se od dva ukrštena mača i palminog drveta koje se nalazi na prostoru iznad i između mačeva. Mačevi predstavljaju Kraljevinu Hidžaz i Sultanat Nedžd koje su se 1926. godine, za vrijeme Ibn Sauda, ujedinile u Kraljevstvo Hidžaz i Nedžd[3] a potom i 1932. godine u Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

Značenje i upotreba[uredi | uredi izvor]

Palmino drvo predstavlja imovinu Kraljevine a koja je definirana kroz njen narod, baštinu, historiju i prirodne i svake druge resurse. Prema tome, Palmino drvo je predstavljeno kao simbol koji čuvaju dva mača i koji predstavljaju sila koja se koristi u odbrani nacije.

Grb se pojavljuje na vladinim dokumentima, u diplomatskim misijama kao i u slučaju nekoliko saudijskih zastava. Grb je ukrašen zlatom na zastavi Oružanih snaga Saudijske Arabije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Flags of the World, Saudi Arabia page
  2. ^ Saudi Basic Law of Government, Article 4
  3. ^ "Flaggenlexicon.de". Arhivirano s originala, 16. 9. 2019. Pristupljeno 30. 5. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)