Grb Tajvana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb Tajvana

Grb Tajvana se tradicionalno zove i "plavo nebo sa bijelim suncem" (kineski: 青天白日; [[pinyin]]: Qīngtīan Báirì). Grb se sastoji od bijelog sunca sa 12 zraka koje predstavljaju 12 mjeseci u godini. Grb je dizajniran 24. novembra 1894.

Navedeni dizajn služi kao partijska zastavu i amblem Kuomintanga, kantona zastave Republike Kine, državnog grba Republike Kine.

Zvanični opis[uredi | uredi izvor]

Nacionalni grb Republike Kine službeno je opisan u Zakonu o državnom grbu i nacionalnoj zastavi Republike Kine:[1]

Državni grb Republike Kine je plavo nebo sa bijelim suncem u sljedećem obliku:

Plavi krug.

Bijelo sunce u sredini, sa 12 bijelih zraka sa špicastim uglovima. Između bijelog sunca i bijelih zraka sa zašiljenim uglovima nalazi se plavi prsten.

Položaj, ugao i omjer svakog stava prethodnog člana su sljedeći:

Centar plavog pozadinskog kruga je centar bijelog sunca. Odnos poluprečnika bijelog sunca i poluprečnika okolnog plavog kruga je 1:3. Dužina od centra bijelog sunca do vrha bijele zrake sa zašiljenim uglom je dvostruko veća od polumjera bijelog sunca. Širina plavog prstena između bijelog sunca i 12 bijelih zraka sa zašiljenim uglovima jednaka je 1/15 prečnika bijelog sunca. Gornji ugao svake bijele zrake sa šiljastim uglom je 30 stepeni, sa 12 zraka ukupno 360 stepeni. Gornja, donja, lijeva i desna strana bijelih zraka sa zašiljenim uglovima moraju biti okrenute prema sjeveru, jugu, istoku i zapadu. Ostatak treba ravnomjerno rasporediti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ National Emblem and National Flag of the Republic of China Act, English