Tajland

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Grb Tajlanda)
Idi na: navigacija, traži
Kraljevina Tajland
Tajland
Zastava Tajlanda Grb Tajlanda
Zastava Grb
Himna"Phleng Chat"

Položaj Tajlanda
Glavni grad Bangkok
Službeni jezik tajski
Državno uređenje  
 -  Kralj Bhumibol Adulyadej
 -  Predsjednik vlade Prayut Chan-o-cha
Nezavisnost 1782 
Površina
 -  Ukupno 514.000 (49.)
 -  Vode (%) 2
Stanovništvo
 -  Ukupno 65.444.371 (19.)
 -  Gustoća stanovništva 127/km2 
Valuta Baht
Vremenska zona +7, ljeti +7
Internet domena .th
Pozivni broj 66

Tajland, do 1949. godine poznat kao Sijam, smješten je u jugoistočnoj Aziji u samom srcu Indokineskog poluotoka. Klima na krajnjem jugu je ekvatorska, dok u ostalim dijelovima zemlje prevladava monsunska klima.


Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi stanovnici su bili Moni,Indonežani i Kmeri. Bila je u polukolonijalnim vezama sa zemljama zapadne Evrope i SAD. Prvobitni naziv je bio Sijam a 1948. je promjenjen u Tajland.Tajland je poznat po velikom broju državnih udara. Zadnji je bio 2005 godine.

Teritorijalni gubici Siama od 1867-1909

Vlada[uredi | uredi izvor]

Ustroj vlasti je višestranačka ustavna monarhija.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Tajland se nalazi u ugoistočnom dijelu Azije to jest Indokine.U slivu rijeke Menem nalazi se nizija te na istoku zemlje.Dok na sjeveru i zapadu nalaze se planine.Najviši vrh je 2576 mnv.Površine 515 000 km2 te oko 65 miliona stanovnika.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Privreda Tajlanda je najviše razvijena u širem području Bangkoka. Izvozno orijentirana industrija, temeljena na jeftinoj radnoj snazi i stranom kapitalu, obilježava privredno razdoblje nakon 1986. godine, kada je privredni rasti bio oko 9%.

U poslednje dve decenije tajlandska privreda je zabilježila jednu od najvećih stopa rasta na svijetu, sa prekidom u doba azijske finansijske krize 1997. – 1998. Izvoz industrijskih proizvoda, posebno elektronike, odjeće i obuće, vozila, namještaja, hrane, plastike i igračaka čini oko 60% BDP-a. Zbog jakoga izvoza Tajland je brzo prevladao ekonomsku krizu iz 1998. Sve je važniji i turizam. BDP je u 2004. bio 8.100 $ po stanovniku, mjereno po PPP-u. Prostitucija čini značajnu privrednu granu, tako da je njen udio u BDP-u 2,7% [1]. Turisti, u prosjeku, potroše oko 10% svog novca na seksualne usluge [2].

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Religija[uredi | uredi izvor]

Prema poslednjem popisu (2000.) 95% Tajlanđana su se izjašnjavali kao teravada budisti. Muslimani su druga najveća religizna grupa (sa 4,6% populacije) [3] [4]. Neke provincije i gradovi imaju većinsko muslimansko stanovništvo npr. Pattani, Yala, Narathiwat i dijelovi Songkhla Chumphona. Kršćana (ugalvnom Katolika) ima oko 0,75%

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Grb i zastava[uredi | uredi izvor]

Garuda Emblem of Thailand.svg

Grb Tajlanda predstavlja garuda, velika mitska ptica iz hinduističke i budističke mitologije. Garuda se također nalazi i na grbu Indonezije.


Zastava Tajlanda je usvojena 28. septembra 1917. Na sebi ima pet horizontalnih pruga crvene, bijele i plave boje. Središnja plava pruga je dvostruke širine. Boje crvena-bijela-plava znače nacija-religija-kralj, što je i državni moto ove zemlje.

Smatra se da je zastava usvojena prvi put 1855 i tada je bila crvene boje sa slikom slona na sredini. U ovom obliku je usvojena 1916 ali središnja bijela pruga je bila jednake širine.

Smatra se da je plava boja usvojena kao simbol petka, dana kada je rođen kralj Vajiravudh. Prema drugim izvorima, plava boja je pokazivala solidarnost prema snagama alijanse u prvom svjetskom ratu, koje su također na svojoj zastavi imale ove tri boje.

Zastava je jako slična zastavi Kostarike koja zbog toga u internacionalnim odnosima često koristi verziju zastave sa grbom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Noia 64 apps locale.png Nedovršeni članak Tajland koji govori o državama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.