Grb Armenske SSR

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Armenske SSR

Grb Armenske SSR je nastao iz crteža Martiros Saryana, poznatog armenskog slikara i usvojen je 1937. od strane vlade Armenske SSR. Centralni dio na grbu zauzima planina Ararat, nacionalni simbol Armenije. Grožđe koje se nalazi u donjem dijelu grba predstavlja, po Bibliji, prvi vinograd koji je Noa napravio nakon što je sa svojom arkom dospio do Ararata. Pored grožđa tu su još i strukovi pšenice, simboli prirodnih resursa Armenije. U gornjem dijelu grba se nalaze srp i čekić i crvena zvijezda iza njih. Oko grba se nalazi natpis "Հայկական Սովետական Սոցիալիստական Հանրապետություն" (Armenska Sovjetska Socijalistička Republika), a ispod grba traka sa motom SSSR-a "Proleteri svih zemalja, ujedinite se" napisan na armenskom i ruskom jeziku.

Grb je bio na snazi do 1992, kada je zamjenjen današnjim grbom Armenije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]