Grb Latvije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb Latvije

Grb Latvije stvoren je prilikom proglašenja nezavisnosti Latvije, 18. novembra 1918. godine i posebno je dizajniran za novu latvijsku državu. Grb kombinuje simbole latvijske državnosti kao i simbole starih historijskih oblasti.

Opis[uredi | uredi izvor]

Sunce u gornjem dijelu grba simbolizuje latvijsku državnost. Porijeklo je u stiliziranom prikazu Sunca koji su latvijski pripadnici pješadije koristili kao simbol nacionalnog identiteta u ruskoj vojsci tokom Prvog svjetskog rata. To Sunce imalo je 17 zraka kao simbol 17 okruga naseljenih Latvijskim stanovništvom.

Tri zvijezde iznad grba simbolizuju ideju ujedinjenja triju historijskih oblasti Latvije - Vidzeme, Latgale i Courland-Semigalie. Regije s bogatom vlastitom historijom prikazane su starijim heraldičkim figurama koje se javljaju još u 16. vijeku. Courland i Semigaliu (zapadna Latvija) predstavlja crveni lav poznat još iz 1569. godine. Vidzeme i Latgale (istočna Latvija) predstavlja mitološko krilato srebrno stvorenje sa orlovom glavom, grifona. Ovaj simbol javlja se 1566. godine, u vrijeme litvanske kontrole ovog područja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]