Grb Poljske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Poljske

Grb Poljske čini ovjenčani bijeli nagorušeni orao na crvenom štitu. Bijela boja ne postoji u heraldici i umjesto nje koristi se izraz "srebrna" (argent) boja, ali se za orla na poljskom grbu kaže da je bijel, a ne srebrn.

Historija[uredi | uredi izvor]

Bijeli orao prvi put kao simbol se pojavljuje za kraljevanja Boleslava Hrabrog (992. - 1025.) na novčićima. Predstavljao je znak Pjastovića. Kao simbol Poljske biva uveden od strane Pšemisla II.

Današnji izgled grb je dobio 1927. kada je amandmanom postao dio Ustava. Tokom komunističke vladavine kruna je uklonjena, a rozete na vrhu krila zamijenjene petokrakama. Nakon pada željezne zavjese godine 1990. vraćena je kruna kralja Poljske.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]