Portal:Turska

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Istiklal Avenue at Night (April 2011).jpg Adalar porsuk1.JPG Safranbolu traditional houses.jpg

Portal:Turska

Flag of Turkey.svg
Turkey location map.png

Turska (turski: Türkiye Cumhuriyeti) je država u zapadnoj Aziji i sa nekih 3% u jugoistočnoj Evropi (jugoistočni dio Balkanskog poluotoka). Do 1922. godine sadašnja Turska je bila sjedište Osmanlijskog carstva. Glavni grad Turske je Ankara. Turska se nalazi na obalama Crnog (turski: Karadeniz) , Mramornog (turski: Marmara Denizi), Egejskog (turski: Ege Denizi) i Sredozemnog mora (turski: Akdeniz). Turska se graniči na zapadu sa Grčkom, Bugarskom, na istoku sa Gruzijom, Armenijom, Azerbejdžanom i Iranom, na jugu sa Irakom i Sirijom.

Pročitaj više...

Odabrani članak

Turski (na turskom türkçe) pripada porodici turskih jezika. Turski se govori kao domaċi jezik u Turskoj, Turskoj Republici Sjevernom Kipru, Bugarskoj, kao i među nekoliko miliona useljenika koji žive u Evropskoj Uniji. Broj domaćih govornika je neizvjestan, prvenstveno zbog pomanjkanja manjinskih jezičkih podataka iz Turske. Broj od 60 miliona koji se koristi u ovom članku pretpostavlja da je turski maternji jezik nekih 80% turskog življa, dok kurdski zauzima većinu preostalog broja. (Lingvističke manjine u Turskoj su međutim dvojezične i govore turski.)

Postoji veliki stepen međusobne razumljivosti između turskog i drugih ouških jezika, poput azerbejdžanskog, turkmenskog i kaškajskog. Ako bi se ovi pribrojili "turskom," broj domaćih govornika bi bio 100 miliona, dok bi ukupan broj, uključujući govornike drugog jezika, bio 250 miliona.

Pročitaj više...

Odabrana ličnost

Portal:Turska/Odabrana ličnost

Odabrani grad

Portal:Turska/Odabrani grad

Odabrana slika

Bursa
"Long Bazaar" u Bursi

Priroda

Portal:Turska/Priroda

Da li ste znali

Portal:Turska/Da li ste znali

Društvo

Portal:Turska/Društvo

Društvo
Uprava
Politika
Političke stranke
Religija
Sud
Obrazovanje
Univerziteti
Jezik
Kategorije
Portali