Portal:Nogomet

Linecons big-star.svg
S Wikipedije, slobodne enciklopedije


Glavna stranica   Kategorije   Wiki projekti & stvari koje možete učiniti
uredi  

Portal Nogomet

Nogomet

Nogomet (engleski: football, od riječi foot – stopalo i ball – lopta) kolektivni je sport koji se igra između dvije ekipe, sastavljene od po 11 igrača. Trenutno je najpopularniji sport na svijetu i igra se u više od 200 zemalja. Mogu ga igrati ljudi svih dobi i oba spola. O njemu se često govori kao o "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu". Igra se nogometnom loptom na pravougaonom igralištu s travnatom ili vještačkom podlogom. Golovi su smješteni jedan nasuprot drugom na kraju uže strane igrališta. Cilj igre jest ubaciti loptu u protivnički gol bilo kojim dijelom tijela osim rukom. Jedino golman može u ograničenom, tzv. kaznenom prostoru (šesnaestercu) igrati rukom. Utakmicu dobija ekipa koja postigne više golova.

Savremena nogometna igra razvila se u Engleskoj nakon formiranja prvog nogometnog saveza 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a s manjim promjenama održala su se do danas. Najviše nogometno upravno tijelo jest FIFA (francuski: Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, najprestižnije sportsko takmičenje uopće.


uredi  

Izabrani članak

Escudo Selección Española de fútbol.png
Nogometna reprezentacija Španije (španski: Selección de fútbol de España) predstavlja Španiju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Španije (Real Federación Española de Fútbol (RFEF)). Prvu službenu utakmicu Španija je odigrala 1920. protiv reprezentacije Danske. Član FIFA-e je od 1904, a UEFA-a od 1954. godine. Španija je osvojila svjetsko prvenstvo 2010. Također, Španija je osvojila zlatne medalje i na Evropskom prvenstvu 1964, 2008. i 2012. Na Kupu konfederacija 2013. godine Španija je osvojila srebrnu medalju.
uredi  

Izabrana biografija

{{{naslov}}}
Lionel Messi (rođen 24. juna 1987) je argentinski nogometaš i član argentinske reprezentacije. Trenutno nastupa za špansku Barcelonu na poziciji napadača. Karijeru je počeo 1994. godine u omladinskom pogonu Newell's Old Boysa. U 2003. godini potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor sa Barcelonom. Za reprezentaciju Argentine nastupa od 2005. s kojom je osvojio tri srebrne medalje na Copa Américi: 2007, 2015. i 2016. Srebrnu medalju osvojio je i na Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. Zlatnu loptu France Footballa osvojio je 5 puta.
uredi  

Nogometni savez

{{{naslov}}}
Nogometna konfederacija Sjeverne, Centralne Amerike i Kariba poznat kao CONCACAF (engleski: Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) jest kontinentalno i najviše upravno tijelo udruženja nogometnih saveza u Sjevernoj i Srednjoj Americi i na Karibima i jedan je od šest FIFA-inih konfederacija. Sjedište konfederacije nalazi se u Miamiju. CONCACAF je odgovoran za organizaciju međunarodnih nogometnih turnira Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba te upravljanje njima. Tri nogometne asocijacije iz Južne Amerike: Gvajana, Francuska Gvajana i Surinam također su članice CONCACAF-a zbog historijskih, političkih i kulturnih razloga.
uredi  

Novi članci

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. bit će 21. svjetsko prvenstvo u nogometu, a održat će se u Rusiji od 14. juna do 15. jula 2018. godine. FIFA je 2. decembra 2010. objavila rezultate izbora domaćina. Na prvenstvu će učestvovati 32 reprezentacije.

uredi  

Jeste li znali...

  • Prvi nogometni klub osnovan je 24. oktobra 1857. godine. Za osnivanje Sheffielda zaslužna su dva britanska oficira, pukovnik Nathaniel Chresvick i major William Prest.
  • Prva međunarodna nogometna utakmica odigrana je u Glasgowu 30. novembra 1872. godine između reprezentacija Engleske i Škotske.
  • Brazil je jedina reprezentacija koja je učestvovala na svim Svjetskim prvenstvima. Osim toga, imaju najviše pobjeda, a imaju i najviše naslova prvaka.
  • Stadion "Maracanã" od 1950. vlasnik je rekorda prema broju gledalaca na jednom nogometnom meču. Bilo ih je 199.854 u finalu Svjetskog prvenstva protiv Urugvaja. Bilo je otprilike isto toliko nezadovoljnih na kraju, jer je Urugvaj osvojio titulu pobjedom od 2−1 poslije preokreta u drugom poluvremenu.
  • U prvenstvenoj utakmici Prve divizije koja je odigrana 1976. između Leicestera i Aston Ville a koja je završena rezultatom 2−2, sve golove na utakmici postigao je igrač Aston Ville Chris Nicholl.
uredi  

Odabrane teme

Svjetsko prvenstvo u nogometu Svjetsko prvenstvo u nogometu (Ž) FIFA Kup konfederacija Svjetsko prvenstvo u futsalu FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo
Afrički kup nacija AFC Azijski kup CONCACAF Gold kup Copa América OFC Kup nacija
Evropsko prvenstvo u nogometu Evropsko prvenstvo u nogometu (Ž) UEFA Liga nacija Evropsko prvenstvo u futsalu Evropsko prvenstvo u nogometu U-21
UEFA Liga prvaka UEFA Evropska liga UEFA Superkup UEFA Kup pobjednika kupova UEFA Intertoto kup
La Liga Serie A Bundesliga Premier League Ligue 1
Premijer liga Bosne i Hercegovine Kup Bosne i Hercegovine u nogometu Prva nogometna liga FBiH Prva nogometna liga RS Druga nogometna liga FBiH
uredi  

Sportski portali