Portal:Nogomet

Linecons big-star.svg
S Wikipedije, slobodne enciklopedije


Glavna stranica   Kategorije   Wiki projekti & stvari koje možete učiniti
uredi  

Portal Nogomet

Nogomet

Nogomet (engleski: football, od riječi foot – stopalo i ball – lopta) kolektivni je sport koji se igra između dvije ekipe, sastavljene od po 11 igrača. Trenutno je najpopularniji sport na svijetu i igra se u više od 200 zemalja. Mogu ga igrati ljudi svih dobi i oba spola. O njemu se često govori kao o "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu". Igra se nogometnom loptom na pravougaonom igralištu s travnatom ili vještačkom podlogom. Golovi su smješteni jedan nasuprot drugom na kraju uže strane igrališta. Cilj igre jest ubaciti loptu u protivnički gol bilo kojim dijelom tijela osim rukom. Jedino golman može u ograničenom, tzv. kaznenom prostoru (šesnaestercu) igrati rukom. Utakmicu dobija ekipa koja postigne više golova.

Savremena nogometna igra razvila se u Engleskoj nakon formiranja prvog nogometnog saveza 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a s manjim promjenama održala su se do danas. Najviše nogometno upravno tijelo jest FIFA (francuski: Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, najprestižnije sportsko takmičenje uopće.


uredi  

Izabrani članak

Escudo Selección Española de fútbol.png
Nogometna reprezentacija Španije (španski: Selección de fútbol de España) predstavlja Španiju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Španije (Real Federación Española de Fútbol (RFEF)). Prvu službenu utakmicu Španija je odigrala 1920. protiv reprezentacije Danske. Član FIFA-e je od 1904, a UEFA-a od 1954. godine. Španija je osvojila svjetsko prvenstvo 2010. Također, Španija je osvojila zlatne medalje i na Evropskom prvenstvu 1964, 2008. i 2012. Na Kupu konfederacija 2013. godine Španija je osvojila srebrnu medalju.
uredi  

Izabrana biografija

{{{naslov}}}
Diego Maradona (rođen 30. oktobra 1960) je bivši argentinski nogometaš i argentinske reprezentacije. Nogometnu karijeru započeo je u Argentinos Juniorsu 1976. godine. U Bocu Juniors prešao je 1981. gdje je odigrao samo jednu sezonu. Sljedeće dvije sezone nastupao je za Barcelonu da bi zatim od 1984. do 1991. gdine igrao za Napoli. Sa reprezentacijom Argentine osvojio je šampionsku titulu 1986. godine u Meksiku te igrao i finale četiri godine poslije u Italiji.
uredi  

Nogometni savez

{{{naslov}}}
Engleski nogometni savez (engleski: The Football Association), skraćeno FA, je krovna nogometna organizacija u Engleskoj i njenim krunskim posjedima, Jerseyu, Guernseyu i Ostrvu Man. Osnovan je 26. oktobra 1863. godine, te je najstariji nogometni savez na svijetu. Član je FIFA-e od 1905, a UEFA-e od 1954. godine.
uredi  

Novi članci

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. bit će 21. svjetsko prvenstvo u nogometu, a održat će se u Rusiji od 14. juna do 15. jula 2018. godine. FIFA je 2. decembra 2010. objavila rezultate izbora domaćina. Na prvenstvu će učestvovati 32 reprezentacije.

uredi  

Takmičenja nacionalnih selekcija u 2022.

uredi  

Klupska takmičenja u 2022.

uredi  

Izabrana fotografija

uredi  

Jeste li znali...

  • Prvi nogometni klub osnovan je 24. oktobra 1857. godine. Za osnivanje Sheffielda zaslužna su dva britanska oficira, pukovnik Nathaniel Chresvick i major William Prest.
  • Prva međunarodna nogometna utakmica odigrana je u Glasgowu 30. novembra 1872. godine između reprezentacija Engleske i Škotske.
  • Brazil je jedina reprezentacija koja je učestvovala na svim Svjetskim prvenstvima. Osim toga, imaju najviše pobjeda, a imaju i najviše naslova prvaka.
  • Stadion "Maracanã" od 1950. vlasnik je rekorda prema broju gledalaca na jednom nogometnom meču. Bilo ih je 199.854 u finalu Svjetskog prvenstva protiv Urugvaja. Bilo je otprilike isto toliko nezadovoljnih na kraju, jer je Urugvaj osvojio titulu pobjedom od 2−1 poslije preokreta u drugom poluvremenu.
  • U prvenstvenoj utakmici Prve divizije koja je odigrana 1976. između Leicestera i Aston Ville a koja je završena rezultatom 2−2, sve golove na utakmici postigao je igrač Aston Ville Chris Nicholl.
uredi  

Odabrane teme

Svjetsko prvenstvo u nogometu Svjetsko prvenstvo u nogometu (Ž) FIFA Kup konfederacija Svjetsko prvenstvo u futsalu FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo
Afrički kup nacija AFC Azijski kup CONCACAF Gold kup Copa América OFC Kup nacija
Evropsko prvenstvo u nogometu Evropsko prvenstvo u nogometu (Ž) UEFA Liga nacija Evropsko prvenstvo u futsalu Evropsko prvenstvo u nogometu U-21
UEFA Liga prvaka UEFA Evropska liga UEFA Superkup UEFA Kup pobjednika kupova UEFA Intertoto kup
La Liga Serie A Bundesliga Premier League Ligue 1
Premijer liga Bosne i Hercegovine Kup Bosne i Hercegovine u nogometu Prva nogometna liga FBiH Prva nogometna liga RS Druga nogometna liga FBiH
uredi  

Sportski portali