UEFA Evropska liga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
UEFA Evropska liga
Logo UEFA Evropske lige
Osnovano 1971. (2009. u trenutnom formatu)
Regija Evropa (UEFA)
Broj ekipa 48 (grupna faza)
+8 klubova nakon grupne faze UEFA Lige prvaka[1]
160 (ukupno)
Trenutni šampioni Engleska Manchester United
(1. titula)
Najuspješniji klub Španija Sevilla
(5 titula)
Internet stranica UEFA EuropaLeague
Soccerball current event.svg 2016/17.

UEFA Evropska liga (prethodno poznata kao Kup UEFA) je nogometno takmičenje u organizaciji UEFA-e. Nastao je kao zamjena kupu Velesajamskih gradova, 1971. godine. Danas je to po broju učesnika najmasovnije, a po kvaliteti drugo najbolje klupsko nogometno takmičenje u Evropi. Aktuelni osvajač Evropske lige je engleski Manchester United.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kup UEFA je prvi put odigran 1971. godine, a prvi osvajač je bio engleski Tottenham. Sve do 1999. godine u kupu UEFA učestvovali su drugoplasirani timovi iz domaćih liga. Tada je kup UEFA spojen sa takmičenjem koje je UEFA odlučila ugasiti - Kupom pobjednika kupova. Od tada u kup UEFA ulaze i timovi koji osvoje domaće kup takmičenje (ili fiinalisti u slučaju da se osvajač kvalifikuje za Ligu prvaka) te ekipe eliminisane iz raznih faza Lige prvaka. Također na učestvovanje u takmičenju imaju pravo i pobjednici Intertoto kupa i tri predstavnika koja ulaze zahvaljujući Fair play koeficijentu iz prošle sezone.

Pobjednik dobija trofej koji može zadržati godinu dana, i manju kopiju koju dobija u trajno vlasništvo. Timovima koji osvoje kup UEFA tri puta zaredom ili pet puta ukupno daje se originalni trofej u stalno vlasništvo a UEFA pravi novi za buduće takmičenje. Ovaj slučaj se još nije desio.

Trofej[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Kup UEFA (trofej)

Kvalifikacije[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: UEFA koeficijent

Učesnici kupa UEFA[uredi | uredi izvor]

U kupu UEFA učestvuju klubovi iz svih zemalja članica UEFA-e. U zavisnosti od UEFA koeficijenta savezi imaju između 2 i 4 predstavnika u kupu UEFA, stim da je jedno mjesto rezervisano za osvajača nacionalnog kupa. Po jednog predstavnika imaju San Marino, Lihtenštajn i Andora, čiji šampioni nastupaju u kupu UEFA. Također, od sezone 2006/07 jedanaest pobjednika trećeg kola Intertoto kupa ulazi u drugo pretkolo kupa UEFA. Klubovi koji ispadnu u trećem pretkolu Lige prvaka ulaze u prvo kolo kupa UEFA, a oni koji osvoje treće mjesto u grupama Lige prvaka pridružuju se kupu UEFA u šesnaestini finala.

Iako UEFA rezerviše jedno mjesto za aktuelnog prvaka, on ne mora braniti titulu ukoliko je u prethodnoj sezoni izborio nastup u Ligi prvaka.

Format takmičenja[uredi | uredi izvor]

Prošli formati[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Trenutni format tamičenja[uredi | uredi izvor]

Kup UEFA počinje sa dva kvalifikaciona kruga. U prvom pretkolu učestvuju klubovi iz saveza rangiranih ispod 18 mjesta na Uefinoj listi i tri kluba koji su dobili pravo učestvovanja kroz Fair play izvlačenje, dok im se u drugom kolu pridružuju klubovi iz saveza rangiranih od 9 do 18 mjesta i jedanaest pobjednika Intertoto kupa.

U prvom kolu pobjednicima iz drugog pretkola pridružuju se ekipe iz saveza rangiranih od 1 do 13 mjesta i timovi koji su izgubili u trećem pretkolu Lige prvaka, kao i branioc titule. Ukupno u prvom kolu učestvuje 80 timova.

Nakon prvog kola 40 pobjednika biva raspoređeno u osam grupa po pet ekipa. Za razliku od Lige prvaka, klubovi igraju samo po jednu utakmicu međusobno, stim da svaki klub odigra dvije utakmice kao domaćin i dvije kao gost. Po tri najbolje plasirana tima iz svake grupe se zajedno sa osam trećeplasiranih timova iz grupne faze Lige prvaka plasiraju u šesnaestinu finala.

Nakon grupne faze takmičenje se nastavlja knock-out sistemom sve do finala koje se igra na stadionu koji je UEFA prethodno odabrala.

Osvajači kupa UEFA[uredi | uredi izvor]

Osvajači kupa UEFA po zemljama[uredi | uredi izvor]

Država Pobjednik Finalista
 Španija 10 5
 Italija 9 6
 Engleska 8 6
 Njemačka 6 8
 Holandija 4 3
 Portugal 2 5
 Rusija 2 0
 Švedska 2 0
 Belgija 1 2
 Ukrajina 1 1
 Turska 1 0
 Francuska 0 4
 Škotska 0 3
 Mađarska 0 1
 Jugoslavija 0 1
 Austrija 0 1

Rekordi i statistika[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Prve dviji ekipe u svakoj grupi prolaze u šesnaestinu finala, gdje im se pridruži osam trećeplasiranih ekipa iz grupne faze UEFA Lige prvaka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]