UEFA

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Unija Europskih Fudbalskih Asocijacija
Logo UEFA-e
Godina osnivanja 15. juni 1954. godine
Konfederacije F I F A
Djelovanje Evropa
Broj federacija 54
Sjedište Flag of Switzerland.svg Nion
Predsjednik Flag of France.svg Michel Platini[1]
Web stranica uefa.com
Evropski nogometni savez UEFA

Union of European Football Associations (UEFA; Unija evropskih fudbalskih asocijacija) je rukovodeći organ fudbalskog sporta u Evropi. Ona predstavlja državne fudbalske saveze Evrope, održava evropska takmičenja klubova i državnih reprezentacija, kontroliše novčane nagrade, pravila i medijska prava tih takmičenja.

UEFA je jedna od šest nogometnih udruženja članica FIFA-e. Od 32 mjesta na svjetskom prvenstvu 2006. godine, 14 je dodijeljeno savezima UEFA-e.

UEFA je osnovana 15. juna 1954. u Basel-u, Švicarska, nakon diskusija između fudbalskih saveza Francuske, Italije i Belgije. Sjedište se nalazilo do 1959. u Paris-u, prije nego što je organizacija preselila u Bern. Henri Delaunay je bio prvi generalni sekretar, Ebbe Schwartz predsjednik. Rukovodeći centar je od 1995 u Nyon-u, Švicarska. Početkom je sadržavala 25 državnih saveza. Danas sadrži 52 saveza, uključujući ineevropske nogometne saveze kao Tursku, Kipar, Izrael, Gruziju, Armeniju, Azerbejdžan i Kazahstan.

UEFA, kao predstavnica državnih saveza, ima nekoliko sporova sa Evropskom komisijom. U 1990-im su se teme kao televizijska prava i posebno međunarodni prelasci igrača (Bosman-pravilo) morali promjeniti, da bi ostali u skladu sa evropskim pravom. UEFA je 1. aprila ukinula N/FSBiH sa svoje karte.Nogometni Savez Bosne i Hercegovine nije usvojio Statut, koji su FIFA i UEFA tražile.Tek će se možda do kraja maja ove godine formirati novi NSBiH, koji bi formirala UEFA i FIFA.

Generalni sekretari UEFA-e[uredi | uredi izvor]

(naziv promjenjen u "glavni izvršioc" u decembru 1999 godine):

Predsjednici UEFA-e[uredi | uredi izvor]

Predsjednik UEFA-e je automatski i podpredsjednik FIFA-e.

Takmičenja[uredi | uredi izvor]

Reprezentacije[uredi | uredi izvor]

Glavno takmičenje za muške državne reprezentacije je Prvenstvo Evrope u nogometu, započeto 1958. godine, sa prvom završnicom 1960. i poznato kao Evropski kup država do 1964. godine. UEFA organizuje još i Evropska prvenstva za reprezentacije U-21 (ispod 21 god. starosti), U-19 (ispod 19 god. starosti), U17 (ispod 17 god. starosti). Za ženske državne reprezentacije UEFA održava UEFA žensko prvenstvo za seniorske timove i UEFA žensko U-19 prvenstvo za U-19-timove.

UEFA još organizuje zajedno sa CAF-om takozvani UEFA/CAF Meridijanski Kup za mlade ekipe.

Klubovi[uredi | uredi izvor]

Glavna takmičenja u Evropi:

  • UEFA ligu prvaka, za šampione državnih liga, koje je prvo održano 1955. i bilo poznato kao Evropski kup šampiona do 1991.;
  • Kup UEFA, za državne pobjednike kupova i visoko placirane ekipe u ligama, koje se održava od 1971. kao naslijednik Međugradskog sajamskom kupa (isto održavano od 1955.).
  • Kup pobjednika kupova održavao se od 1960. godine i ujedinjeno je sa UEFA Kupom 1999.
  • UEFA Superkup koji sastavlja pobjednika Lige Prvaka protiv pobjednika UEFA Kupa (prije pobjednika Kupa Pobjednika Kupova), je osnovan 1973. godine.
  • UEFA Intertoto kup je ljetno takmičenje, prije održavan od različitih centralno-evropskih fudbalskih saveza, je ponovo pozvan u život od UEFA-e 1995. kao dodatna mogućnost kvalifikacije za UEFA kup.
  • UEFA Kup regija za poluprofesionalne klubove. UEFA još održava UEFA Ženski Kup za ženske ekipe.
  • Evropsko/Južno-Američki kup je bio zajednički održavan sa CONMEBOL-om između pobjednika Lige prvaka i Copa Libertadores-a.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]