Azijska nogometna konfederacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Azijska nogometna konfederacija
Logo Azijske nogometne Konfederacije (AFC).svg
Godina osnivanja 8. maj 1954.
Konfederacije FIFA
Djelovanje Azija
Br. federacija 47[1]
Sjedište Malezija Kuala Lumpur, Malezija
Predsjednik Bahrein Salman Al-Khalifa[2]
Veb-sajt The-AFC.com
  Članice AFC

Azijska nogometna konfederacija (AFC) je rukovodeći organ nogometnog sporta u Aziji. AFC predstavlja državne nogometne saveze Azije, održava azijska takmičenja klubova i državnih reprezentacija, kontroliše novčane nagrade, pravila i medijska prava tih takmičenja. AFC je jedna od šest nogometnih udruženja članica FIFA-e. Od 32 mjesta na svjetskom prvenstvu 2014. godine, 4.5 je dodijeljeno savezu AFC-u.
AFC je osnovan 8. maja 1954. u Manili, Filipini, na marginama drugog azijskih igara. Dvanaest članova osnivača su bili Afganistan, Burma (Myanmar), kineski Taipei, Hong Kong, Indija, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Pakistan, Filipini, Singapur i Vijetnam. Glavni štab se nalazi u Kuala Lumpuru, Malezija. Sadašnji predsjednik je Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa iz Bahreina. Trenutno ima 47 zemalja članica, koje se uglavnom nalaze na azijskom kontinentu. Sve transkontinentalne zemlje sa teritorijom na dva kontinenta Evropi i Aziji su članovi UEFA-e (Azerbejdžan, Armenija, Gruzija, Kazahstan, Rusija i Turska). Izrael je također član UEFA-e iako leži u potpunosti u Aziji. S druge strane, Australija, ranije u OFC-u, je u AFC-u od 2006, te otok Guam, koji teritorijalno pripada SAD-u, je također član AFC.[1]

Bivše članice[uredi | uredi izvor]

[[Datoteka:Asean Football Federation countries.PNG|desno

Takmičenja[uredi | uredi izvor]

AFC svake četiri godine organizira Azijski kup, takmičenje nacionalnih timova iz Azije, kao i kvalifikacije za svjetsko nogometno prvenstvo i AFC Challenge kup. Također organizira i kvalifikacija za Olimpijske igre. AFC također organizira tri nivoa godišnjih međunarodnih klupskih natjecanja. U najprestižnijem (najstarije tekuće AFC klupsko natjecanje) je turnir u Ligi prvaka, na osnovu UEFA-ine Lige prvaka, formirana u 2002/03. sa spajanjem Azijskog pobjednika kupa i Azijskog kupa pobjednika kupova.

Članice[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b About AFC, the-afc.com; pristupljeno: 4. 1. 2014.
  2. ^ Predsjednik AFC-e info

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Šablon:FIFA