Portal:Informatika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Informatički portal
Video-display.svg

Informatika (engleski: information technology) je nauka koja se bavi strukturiranjem, obradom i prenosom informacija.
Računarstvo (engleski: computer science) je nauka koja se bavi računarskim hardverom, softverom, kao i teorijom računanja i njegovom primjenom.

Softver se bavi proučavanjem programskih jezika, programskih paradigmi kao i samih programa. Hardver se bavi proučavanjem računarske arhitekture i njenih periferija. Računar kao sprava je namijenjen za automatizovanje zadataka i izvršavanje računskih zadaća. Računarima su se još u devetnaestom vijeku nazivali ljudi koji su izvršavali kompleksne računice.

Informatika i računarstvo nisu potpuno iste stvari, iako su veoma usko vezane jer se bave istim ili sličnim tematikama. Informatika se danas uglavnom ubraja u inžinjerske ili tehničke nauke, ona ima nezanemariv dio tema koje su isključivo teoretske prirode. Postoji problem i sa terminima u raznim jezicima zbog uske vezanosti informatike i računarstva, tako da se termin informatika uglavnom odnosi na računarstvo. Informatika je više teoretske prirode, ali se zato detaljno bavi softverom i strukturiranjem, obradom, pretvaranjem, pohranjivanjem i prenosom informacija. Računarstvo obuhvata sve što je vezano za računar i računarsku nauku kao što je hardver, softver, izrada programa pomoću programskih jezika i tako dalje.

 
 
Izabrani članak urediIzabrani članak
Logotip Apple kompanije, zagrižena jabuka

Apple Computer je američka računarska firma sa sjedištem u Kaliforniji. Steve Jobs je tokom ljeta radio na jednoj farmi i obožavao etiketu sa Beatles ploče (jabuka). Takođe je vjerovao da su jabuke (engleski: apples) najbolje voće. Pošto su on i Steve Wozniak tražili ime za njihovu novu firmu, odlučili su da ako ne budu mogli da nađu nijedno ime bolje od Apple do kraja dana, onda će izabrati Apple. Pošto nisu pronašli ništa bolje, 1. aprila 1976. rođena je firma sa imenom: Apple Computer, Inc.
Ali bio im je potreban i logo. Prvi dizajn sadržavao je Isaka Njutna, drvo i baner sa natpisom "Apple Computer". Jobs je odlučio da im je potreban manje zahtijevan logo koji bi obilježavao proizvod. Drugi pokušaj logoa bio je vrlo sličan trenutnom logou, ali bez izbačenog odgrizka. Pošto je Jobs smatrao da ovaj logo dosta ličio na narandžu nastao je i treći pokušaj kojeg Apple i danas koristi.

U 90tim godinama 20. vijeka, kompanija Apple je napravila renesansu, promijenila pristup tržištu i modernizirala operativni sistem Mac OS X, koji je sada zasnovan na otvorenim standardima. Apple je uveo mnoge inovacije (Firewire, WiFi) i trendove koje mnoge kompanije slijede ili oponašaju. Macintosh računari su vrh ponude kompanije Apple: desktop računari i serveri. Apple je također napravio velike pomake u polju prijenosnih muzičkih uređaja u vidu proizvoda (iPod i iPod Hi-Fi), kao i na području masovnog spremanja podataka - NAS servera (Xserve RAID).

 
 
Izabrana slika urediIzabrana slika
HardDisk.jpg

Glavni dijelovi jednog tvrdog diska

 
 
Članci urediČlanci
 
 
Da li ste znali urediDa li ste znali

...da su sve današnje računarske mreže na neki način temeljene na Open Systems Interconection standardu?

...da se pomoću tehnologije sažimanja podataka mogu smanjiti veličine datoteka?

...šta je to asimetrični DSL?

...šta je to programski jezik, i kako se programira jedan računarski program?

...šta je to vektorska grafika?

...da Apple Computers proizvodi Macintosh računare, kao i operativni sistem za njega?

...šta je to Wi-Fi?

...da i procesor može biti integrisan na matičnu ploču?

...da su floppy kontroleri nekada bili dodatna oprema?

...šta je to HD DVD?

...da je Intel najveći proizvođač procesora, ali i grafičkih čipova?
 
 
Kategorije urediKategorije
 
 
Nenapisani urediNenapisani

Slijedi spisak nenapisanih članaka ili članaka koji su u začetku. Mislite da možete doprinjeti Wikipediji na bosanskom jeziku?
I Vi možete napisati jedan od članaka!

 
 
Ostali portali urediOstali portali