Spam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
E-mail spam

Spam (bos. neželjena pošta) su bezbrojne poruke koje neki internet korisnici primaju, a koje reklamiraju proizvode za koje nikada nisu izrazili interes, e-mail obavijesti o temama na koje se nisu pretplatili, lažne privatne poruke koje vode na web stranice pornografskog sadržaja samo su neki od oblika spama. Ukratko, svaka poruka distribuirana masovno koju korisnici nisu zatražili klasificira se kao spam.

Današnji zabrinjavajući podatak da je tri četvrtine svih e-mail poruka na Internetu spam uzrok je ekonomije velikih brojki. Naime, poslati nekoliko miliona poruka putem e-mail postaje sve lakše i jeftinije, dok će se među tih nekoliko miliona primatelja gotovo sigurno naći neki koji će proizvod naručiti ili slijediti link koji nekome osigurava naplatu reklame. Budući da širenjem spama troškovi održavanja e-mail poslužitelja vrtoglavo rastu, a korisnost e-maila zbog količine smeća naglo opada, pružatelji internetskih usluga širom svijeta vrlo oštro sankcioniraju dokazane distributere. Zbog ovog fenomena industrija spama sve manje zazire od ilegalnih metoda distribucije.

Sjetite se samo koliko ste puta vidjeli da ste primili neke poruke u kojima se od vas traži da taj e-mail pošaljete nekome drugome ili da platite samo 10 $ i dobićete bogatstvo. Takve poruke su vrlo česte i nazivamo ih prijevarama odnosno hoaxima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]