Idi na sadržaj

Hoax

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hoax (prijevara) je svaka poruka koja lažnim informacijama nagovara korisnika da oda povjerljive podatke ili bez opravdanog razloga poduzme neku radnju.

Najčešće se radi o krađi pristupnih podataka bankovnom računu, no uobičajeni su i lančani mailovi koji upozoravaju korisnike o nepostojećim prijetnjama ili ih nagovaraju da poduzmu neku destruktivnu radnju na svom računaru.

Najpoznatiji oblici prijevara traže od primatelja da preko svog bankovnog računa prebaci pozamašnu svotu novca. Nesretni korisnici primamljeni bogatim provizijama često ostanu bez novca, dajući nepoznatoj strani podatke o pristupu svom računu ili nesvjesno učestvuju u ilegalnoj novčanoj transakciji. Među rjeđim oblicima nalaze se lanci sreće (ili nesreće) i obavijesti o lažnim virusima.

Prosječna prijevara prepoznatljiva je po izrazito dramatičnom tonu i tekstu koji senzacionalistički govori o nekoj nevjerovatnoj pojavi. Obično se oslanja na izjavu unutar teksta u kojoj autor upotrebljava izraze kao "znam da zvuči nevjerovatno" ili "začudit ćete se što vam pišem" kako bi zadobio vaše bezuvjetno povjerenje. Krajnji korisnici ovakve poruke trebaju primiti krajnje pažljivo, pa ako imaju realan razlog vjerovati da je poruka autentična, pokušati provjeriti identitet pošijatelja. Svako odbijanje da se odaju detalji o identitetu ili insistiranje na korištenju kontaktnih informacija odvojenih od adrese pošiljatelja upućuju na prijevaru.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]