CAD

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
CAD proces

Dizajn potpomognut računarom (engleski: computer-aided design, CAD) jeste korištenje širokog spektra računarskih alata koji pomažu inžinjerima, arhitektima i ostalim profesionalim dizajnerima. Najčešće se koristi veoma napredan softver, ali i namjenski hardver. CAD je važna industrijska vještina veoma mnogo korištena u raznim aplikacijama, kao što su automobilska industrija, brodogradnja, svemirska industrija, industrijski i arhitektonski dizajn, prostetika i mnoge druge.

CAD se također mnogo koristi u izradi kompjuterske animacije i specijalnih efekata u filmovima, reklamama, i tehničkim uputstvima. Savremena sveprisutnost i snaga računara znači da su čak i bočice parfema i tečnog sapuna dizajnirane korištenjem tehnike otkrivenim od strane inženjera, 1960-tih. Zbog svog ogromnog ekonomskog značaja, CAD je glavna pogonska snaga za istraživanja u računarskoj geometriji, kompjuterskoj grafici i drugim složenim geometrijskim aplikacijama.

Historija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]