Solid Edge

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Solid Edge
Snimak ekrana Solid Edgea
Snimak ekrana Solid Edgea
Programer(i) Siemens PLM Software
Prvo izdanje 1995.
Stabilna verzija
Solid Edge ST9 / maj 2016.
Operativni sistem Windows
Vrsta CAD
Licenca Vlasnički softver
Veb-sajt siemens.com/solidedge
Primjer inženjerskog crteža nacrtanog u Solid Edge-u

Solid Edge je 3D parametarski CAD softverski sistem. Koristi se za modeliranje čvrstih tijela, sastavno modeliranje i projektovanje za inženjere.

Preko aplikacija trećih strana povezan je sa mnogim drugim PLM tehnologijama. Solid Edge, također, dolazi sa ‘’’Insight’’’, ugrađenim u PDM i CPD funkcijama baziranim na tehnologijama Microsofta.

Kada je izašao 1996. godine, prvobitno je bio razvijen od strane Intergraph-a kao jedan od prvih CAD paketa za Windows NT. Pravo na njega danas posjeduje SIEMENS PLM Software (bivša firma UGS Corp). Njegov kernel za geometrijsko medeliranje je, originalno, bio ACIS, ali je promijenjen u Parasolid-a.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak Solid Edge koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.