CNC mašina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U današnje vrijeme mašinska industrija je nezamisliva bez savremenih CNC (Computer Numerical Control) mašina. CNC mašine imaju manje-više iste dijelove kao i stare, ručno kontrolisane mašine. Bitna razlika je dodatak kontrolne (CNC) jedinice i servo motora na sve osovine. CNC računa koordinate gdje koja osovina treba da bude i kontroliše servo motore koji kroz kugleni šaraf (Ball screw) pomjeraju alat (tokarski stroj) ili obrađivani dio, (glodalica). Generalno, većina proizvođača CNC mašina kupuju kontrolne jedinice koje stavljaju u svoje mašine. Neke od kontrola se programiraju veoma slično kao druge (Fanuc, Siemens, Heidenhein, Mitsubishi), dok neke druge su veoma različite (Mazak, Anilam, Prototrak) Jedni od najpoznatijih i najrasprostranjenijih kontrolnih jedinica u svijetu su:

Najpoznatiji proizvođači mašina su:

Programiranje ovih mašina se vrši na više načina:

ISO (slično ili isto kao i DIN) programiranje, tj. preko G-Kodova, M-Kodova, ciklusa, i naravno X, Y, Z i B ili A mjera.

Dijalog programiranje-preko simbola, crteža i mnogih drugih funkcija, zavisno od proizvođača. Loša strana SIEMENS sistema jeste da je nemoguće takav program pretvoriti u ISO program. Kod sistema FANUC naprotiv funkcioniše veoma dobro.

CAM Programiranje 3-D, gdje se kompleksni crtež praktično pretvara u mašinski program uz pomoć specijalnog softvera. Takvi kompleksni crteži-dijelovi za normalno programiranje su teoretski nemogući (mogućnost preko makro programa ili parametarskog programiranja ali nepouzdano).

Često korištene strane skraćenice:

  • CAD - Computer Aided Design - Kompjuterski pomognut dizajn
  • CAM - Computer Aided Manufacturing - Kompjuterski pomognuta proizvodnja
  • CAE - Computer Aided Engineering - Kompjuterski pomognuto inženjerstvo
  • CNC - Computer Numerical Control - Kompjuterska brojčana kontrola

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]