Portal:Sarajevo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Day in Sarajevo.jpg

Portal:Sarajevo       Coat of arms of Sarajevo.svg

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sjedište Sarajevskog kantona. Prema popisu iz 1991. grad je imao 416.497, a prema procjeni iz 2008. 304.614 stanovnika, dok područje metropole grada Sarajeva ima 421.289 stanovnika, uključujući sve općine Sarajevskog kantona. Kroz grad protiče rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište rijeke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih mjeseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz cijeloga svijeta. Sarajevo je relativno mali grad u usporedbi sa velikim, svjetskim metropolama, ali je njegovo ime kroz bogat duhovni, historijski i prirodni izgled, poznatije od imena nekih većih svjetskih gradova. 1914. godine u Sarajevu su ubijeni austrougarski prijestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sophie, čime je otpočeo Prvi svjetski rat. Sedamdeset godina kasnije, 1984. godine u gradu se održavaju 14. Zimske olimpijske igre. Tokom ranih 1990-ih godina ime grada je često bilo na naslovnicama dnevnih novina u cijelome svijetu, jer se tu vodio jedan od najkrvavijih ratova u novijoj evropskoj historiji. Grad je 1.425 dana bio pod stalnom opsadom srpskih snaga. U napadima je 11.541 ljudi svih nacionalnosti izgubilo život, od toga 1.601 dijete, a skoro 50.000 ih je bilo povrijeđeno. Danas, u vremenu posljeratne izgradnje, Sarajevo je najbrže rastući grad u Bosni i Hercegovini.

Odabrani članak
Gradska vijećnica u Sarajevu

Gradska vijećnica se nalazi u Sarajevu nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu. U ovom stilu rađena je većina objekata što ih je u Sarajevu ostavila austrougarska vlast, a sinonim je za austrougarski period u Bosni i Hercegovini i zaštitni znak tog vremena. Prvi projekat je uradio Karlo Paržik, a kako se ovaj nije svidio ministru Benjaminu Kalaju, izrada novog je povjerena Alexandru Witteku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II zbog čega je dva puta odlazio u Kairo. Kako je Witek navodno, upravo zbog ovog projekta (nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade), umno obolio i izvršio samoubistvo, završetak njegovog projekta je povjeren 1894. godine Ćirilu M. Ivekoviću. Uporedo sa izradom i razradom projekta tekla je i izgradnja objekta od 1892. do 1894. godine. Objekat gradske vijećnice zvanično je predat na upotrebu 1896. godine.

Historija
BOR banka iz austrougarskog perioda
Odabrana slika
Sebilj, Sarajevo.jpg
Sebilj
Latin (Princip) Bridge on Miljacka River2.jpg
Sarajevo - carrer Ferhadija.JPG
VjecnaVatra.jpg
Sarajevo7.jpg
Sarajevo museum cropped.jpg
Sarajevo Ferhad-begova-Mosque02.jpg
JesusesHearthCathedral.jpg
Sarajevo ortodox church.JPG
Sarajevo Synagogue 02.jpg
Vijecnica Sarajevo.jpg
Datoteka:SarajevoHolidayInn.JPG
Sarajevo University building.JPG
Naselje

Općine: Novo Sarajevo, Stari Grad, Novi Grad, Centar

Naselje: Baščaršija, Grbavica, Koševo, Otoka, Marijin dvor, Čengić Vila, Alipašino polje Vidi sve

Priroda

Planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica, Trebević

Rijeke: Miljacka, Bosna

Sport

Spotski stadion/centri: Stadion Asim Ferhatović Hase, Olimpijska dvorana Zetra, Stadion Grbavica, Stadion Otoka, Skenderija

Fudbalski klub: FK Sarajevo, FK Željezničar, FK Olimpic Sarajevo

Košarkaški klub: KK Bosna

Kategorije
Portali