Stadion Otoka

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Stadion Otoka
Vukovi
Lokacija Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Otvoren 1993
Renoviran do 2010 (?)
Vlasnik Grad Sarajevo
Kapacitet 5.000
Dimenzije terena 103x65 m
Korisnici
FK Olimpic Sarajevo

Stadion Otoka je fudbalski stadion u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Nalazi se u sarajevskom naselju Otoka, uz rijeku Miljacku. Na njemu je svoje domaće utakmice igrao do ulaska u Premijerligu FK Olimpic Sarajevo. Trenutni kapacitet stadiona je 5.000 mjesta.

Izgradnja[uredi | uredi izvor]

Stadion Otoka je izgrađen 1993. godine, za vrijeme rata u BiH. Tada je Sarajevo bilo pod opsadom. Uprkos toj činjenici, stadion se gradio. Gradio se za potrebe FK Olimpic. Cilj gradnje stadiona bio je promovirati sport, posebno fudbal, jer u to vrijeme, u naselju Otoka nije bilo sportskih klubova.

Rekonstrukcija[uredi | uredi izvor]

U toku je velika obnova i rekonstrukcija ovog stadiona. Završetak obnove očekuje se krajem 2011. godine. FK Olimpic nije dobio licencu za ovaj stadion, pa dok se on obnavlja igraju na stadionu Grbavica.

Prva faza obnove obuhvata postavljanje stolica, a poslije toga uključuje natkrivanje sadašnje zapadne tribine, a gradit će se i tri potpuno nove, natkrivene tribine. Sa sadašnjih 5.000 mjesta, kapacitet stadiona Otoka biti će povećan na 9.000 mjesta. Također će se postaviti i umjetna trava.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]