Vodopad Skakavac (Sarajevo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vodopad Skakavac
IUCN kategorija III
(spomenik prirode)
Karta prikazuje lokaciju Vodopad Skakavac
Karta prikazuje lokaciju Vodopad Skakavac
LokacijaBosna i Hercegovina
Najbliži gradSarajevo
Koordinate43°56′00″N 18°26′00″E / 43.93333°N 18.43333°E / 43.93333; 18.43333
Površina1430,70 ha
Osnovano2002.[1]
Upravljačko tijeloKantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja[2]

Vodopad Skakavac se nalazi sjeverno od Sarajeva, i udaljen je 12 km od centra grada. Vodopad je visok 98 m. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore.

Zaštićeno područje Skakavac - Spomenik prirode[uredi | uredi izvor]

Na osnovu provedenih istraživanja te prikupljenog velikog broja informacija o prostornoj i vremenskoj organizaciji biocenoza i ekosistema, veoma specifične orografije, geoloških i hidroloških vrijednosti, visokog stepena biološke raznolikosti, endemičnosti i reliktnosti vrsta biljaka, gljiva i životinja, izrađena su dva elaborata i to: "Valorizacija prirodnih vrijednosti područja Skakavac", čiji je nosilac Centar za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (februar 2001. godine) i "Separat zaštite šireg prostornog obuhvata Skakavac", nosilac izrade je Kantonalni zavod za zaštitu kulturnohistorijskog i prirodnog naslijeđa, Sarajevo (juni 2001. godine). Pomenuti elaborati su bili osnova za donošenje Odluke o proglašenju šireg podrucja vodopada «Skakavac», spomenikom prirode, ("Sl. novine Kantona Sarajevo", broj 10/02), odnosno njegovog uključenja u III kategoriju zaštićenih područja, koje je uz uvažavanje kriterija IUCN–a, kao i po kategorizaciji zaštićenih područja utvrđenih Zakonom o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH" 33/03), ustanovljeno u svrhu očuvanja specifičnih prirodnih obilježja. Odluka o proglašenju šireg područja vodopada "Skakavac" spomenikom prirode je donesena na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 25.4.2002. godine.[3] Odlukom su definisane granice obuhvata, ukupna površina obuhvata (1430,70 ha), zoniranje prostora (zavisno od stepena zaštite utvrđene su tri zaštitne zone), mjere zaštite, kao i korištenje i upravljanje ovim prostorom.[4]

Kružna ruta[uredi | uredi izvor]

Do staze se može doći pješice ili automobilom. Da biste se do vodopada došli pješice, preporučuje se autobusom (broj 69) s stanice Sutjeska (Sarajevo) za Nahorevo - a zatim pješice od Nahoreva (crvena strelica) do vodopada Skakavac koristeći dobro označene staze.

Da biste automobilom došli do vodopada (preporučuje se automobil 4x4), to možete učiniti direktno od Sarajeva, preko Nahoreva do rezervata prirode Skakavac. Automobili su zabranjeni nakon zaustavne rampe, a najbolje je pješačiti do vodopada.

Do vodopada Skakavac preporučuje se doći pješice, pješačenje stazom koja vodi pod vodopadom. Šetnjom donjom stazom koja vodi ispod vodopada vidjet ćete mnoga mjesta sa stolovima i klupama idealnim za izletišta.

Biljne vrste[uredi | uredi izvor]

Vegetacija oko samog vodopada obiluje endemičnim i relikatnim vrstama. Okolno područje je veoma heterogeno. Na ovom prostoru su najzastupljenije smrčevo-jelove šume i bukovo-jelove šume, s tim što je smrča prisutnija na više nagnutim terenima. U samoj blizini vodopada su razvijene termofilne šume, kao i šikare crnog graba, jesenje šašike, i crnog jasena.

Turizam[uredi | uredi izvor]

Obilazak iz Sarajeva do vodopada Skakavca se smatra poludnevnom turom za posjetioce sa fizičkom kondicijom, dok ostali trebaju predvidjeti duže pješačenje. Moguć je dolazak biciklom.[5]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Zakon o proglašenju Vodopada Skakavac spomenikom prirode" (PDF). Službene novine Kantona Sarajevo, broj 11, 07.05.2010. Arhivirano s originala (PDF), 22. 10. 2021. Pristupljeno 9. 2. 2017.
  2. ^ Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja - Zaštićeni pejzaž Vodopad Skakavac
  3. ^ "Zaštićena područja u BiH". WDPA- www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021.
  4. ^ JU "Zaštićena prirodna područja KS" http://www.zppks.ba/skakavac/o-podrucju Arhivirano 5. 6. 2016. na Wayback Machine
  5. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 22. 4. 2010. Pristupljeno 1. 11. 2011.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]