Krupa (Neretva)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Krupa
Krupa na toku kod Čapljine
Države Bosna i Hercegovina
Dužinakm
IzvorHutovo blato
UšćeDračevo
Ulijeva se uNeretva
SlivJadranski
Površina sliva74 km2

Krupa je mala rijeka u Hercegovini, lijeva pritoka Neretve.

Tok[uredi | uredi izvor]

Izvire iz Deranskog jezera kod naselja Struge, u močvari Hutovo blato, u kojoj je Krupa glavni vodotok, koji sistemom podzemnih kanala daje, a svojim nadzemnim tokom i odvodi vode Gornjeg blata i Svitavskog jezera u Neretvu. Ima široko i krivudavo korito i teče prema jugozapadu do ušća u Neretvu, kod sela Dračeva. Duga je 9 km, a površina sliva iznosi 74 km².

Iako je kratka, prosječno je duboka 5 m. Pad korita veoma je mali i iznosi oko 0,05‰. U slučaju porasta vodostaja Neretve ponekad dolazi do povratnog toka Krupe prema Deranskom jezeru. Tada ovo područje prima vodu koja je zamućena i koja u mirnim močvarnim površinama ostavlja dio sitnog materijala koji je donijela.[1]

Vodostaj Deranskog jezera iz godine u godinu postajao je sve niži. Ljeti je imao vrijednost ispod 0,50 m. Voda iz jezera gubila se otjecanjem kroz Krupu, kao i putem ponora koji se nalaze po obodu spomenutog jezera. U močvarnom i ravničarskom dijelu, osim u kompenzacijskom bazenu Svitava, gdje je pod kontrolom čovjeka, nivo vode bio je različit u odnosu na godišnje doba i najčešće pod direktnim utjecajem padavina.

Godine 2001. Hutovo blato upisano je u listu močvara od međunarodne važnosti i registrirano pri UNESCO-ovom Direktoratu u Parizu (Ramsarska konvencija).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Hutovo blato". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 12. 3. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]