Gabela

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gabela
Grad
Država  Bosna i Hercegovina
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme
Poštanski broj 88306
Pozivni broj 036 821 xxx

Gabela je mjesto u općini Čapljina, u Hercegovini. Nalazi se na obali Neretve uz samu granicu s Hrvatskom. Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, naseljeno mjesto Gabela imalo je 2.440 stanovnika, sljedećeg nacionalnog sastava:

Neki tvrde da je to područje na kojem se nalazila Troja, a profesor arheologije iz Meksika Roberto Salinas Price napisao je i knjigu o tome kako se ovo područje sa svojim zemljopisnim značajkama uklapa u drevnu priču o Iliju.

Nakon pada Narone Gabela postaje nova bosansko-hercegovačka luka na Neretvi, a od kraja 11. stoljeća zove se Drijeva i postaje važno trgovačko središte između Bosanskih kraljeva i Dubrovačke republike.

Ime koje se koristi od 14.-og stoljeća je Gabela (od italijanske riječi za carinu).

Turci osvajaju Gabelu 1526. godine i nazivaju je Čitluk, a 1694. predaju Gabelu Veneciji. Nakon što Venecija 1716. godine seli svoje središte u Fort Opus, Gabela kao trgovačko središte gubi na značaju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: