Buna (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Buna
Blagaj Ceilings.jpg
Izvor Bune
Države Bosna i Hercegovina
Dužinakm
Izvor Blagaj
Ušće Buna (Mostar)
Ulijeva se u Neretva

Buna je rijeka u Bosni i Hercegovini, lijeva pritoka Neretve, u koju se ulijeva oko 15 km nizvodno od Mostara, u mjestu Buna. Duga je 9 km, a ima dvije pritoke: Posrt, koji je nestalna pritoka, tj. postoji samo zimi, i Bunica, koja je stalna pritoka i u Bunu se ulijeva sjeverno od mjesta Buna. Veoma je bogata vodom: s protokom od 43 m3/s njeno vrelo jedno je od najjačih u Evropi.[1] Najviši vodostaji su u novembru, a najniži u julu i augustu. Neposredno ispod vrela u Blagaju nalaze se mrestilište i uzgajalište pastrmke. Bogata je mehkousnom pastrmkom, a u donjem toku ima i jegulja.

Područje kroz koje protječe pogodno je za poljoprivredu, naročito za uzgoj voća, povrća i vinove loze. Na samom vrelu, koje izbija iz duboke pećine u Blagaju, nalazi se stara derviška tekija, koju još 1664. spominje putopisac Evlija Čelebija. Prije samog izvora Buna teče pod zemljom 19,5 km.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tourismus in BuH - Blagaj - Buna". www.bhtourism.ba. Pristupljeno 2. 2. 2016.
  2. ^ "TZ Hercegovacko-neretvanjskog kantona/zupanije". hercegovina.ba. Arhivirano s originala, 14. 4. 2008. Pristupljeno 2. 2. 2016.