Vojskova (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Vojskova je desna pritoka rijeke Une. Izvire ispod Ćulumka u Podgrmeču u blizini naselja Arapuša kod Bosanske Krupe u Unsko-sanskom kantonu. Tok joj je dugačak 35 km i teče kroz tri općine: Bosanska Krupa, Krupa na Uni i Bosanski Novi. Tekući sjeverno prima manje potoke i rječice među kojima su najznačajnije Klokoč, Zelenac i Mlaka rijeka. Kod lokaliteta Sastavak u Vojskovu se ulijeva Mlaka rijeka. Vojskova se ulijeva se u rijeku Unu u selu Rudice u općini Novi Grad. [1]

Vojskova se prepoznaje po iznimnoj čistoći svoje vode. U njoj žive mnoge životinjske vrste poput rakova i riba, posebno potočna pastrmka. U njezinom toku se nalazi mnoštvo izvora vode od kojih su najpoznatija Široko i Ciganjsko vrelo. Vojskova je svojim tokom oblikovala u svome porječju više naplavnih ravni. Najveća takva ravan su Baline bare u naselju Donji Petrovići u Krupi na Uni. Te su bare stoljećima omogućavale okolnom stanovništvu da prehrani svoju stoku.Ljeti Vojskova pruža osvježenje svim stanovnicima uz svoje obale. Poznatija kupališta su kod mlina Kojnovca i Buk.

Prema legendama, očuvanim u narodu, rijeka Vojskova je dobila ime po vojsci. Navodno je jedne godine zima bila jaka a rijeka bila zaleđena da je vojska prelazila preko rijeke. Druga verzija legende je da je vojska koja je bila velika prolazeći preko rijeke toliko bila žedna da ju je pijući skoro presušila.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bosansko-krupska opština u ratu i revoluciji, Bosanska Krupa 1969, 10.

Literatura[uredi | uredi izvor]