Vojskova (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vojskova je desna pritoka rijeke Une. Izvire ispod Ćulumka u Podgrmeču u blizini naselja Arapuša kod Bosanske Krupe u Unsko-sanskom kantonu, BiH. Tok joj je dugačak 35 km i teče kroz tri opštine: Bosanska Krupa, Krupa na Uni i Novi Grad.

Tekući sjeverno prima manje potoke i rječice među kojima su najznačajnije Klokoč, Zelenac i Mlaka rijeka. Kod lokaliteta Sastavak u Vojskovu se ulijeva Mlaka rijeka. Vojskova se ulijeva se u rijeku Unu u selu Rudice u opštini Novi Grad.[1]

Vojskova se prepoznaje po čistoći svoje vode. U njoj žive mnoge životinjske vrste poput rakova i riba, posebno potočna pastrmka. U njezinom toku se nalazi mnoštvo izvora vode od kojih su najpoznatija Široko i Ciganjsko vrelo. Vojskova je svojim tokom oblikovala u svome porječju više naplavnih ravni. Najveća takva ravan su Baline bare u naselju Donji Petrovići u Krupoj na Uni. Te su bare vijekovima omogućavale okolnom stanovništvu da prehrani svoju stoku.

Poznatija kupališta su kod mlina Kojnovca i Buk, kao  i kupalište u Donjim Rakanima u sklopu kojeg je i izletište, sa fudbalskim terenom, stolovima i klupama.

Na nešto više od 10 km od izvora, rijeka se u Donjem Duboviku prvo razdvaja i teče oko male ade, a zatim brzo prelazi u slapove.

U blizini Donjeg Dubovika, na rijeci Vojskovi, nalazi se malo izletište zvano "Stuparski mlini" koje odlikuje prisustvo malih slapova, sedrenih barijera, brzaka te virova. Naziv Stuparski mlini nastao je zbog pet mlinova koju su bili na ovoj rijeci. Posljednji, kameni, srušen je osamdesetih godina 20. vijeka. Drugi mlinovi su se sami urušili ranije. Nekada davno, osim mlinova, na Vojskovi se nalazila i stupa za valjanje sukna i za taj posao je bio angažovan samo jedan radnik.

Do ovog izletišta izgrađen je put dužine oko 1.300 metara, koji se spušta do rijeke, a dijelom prolazi kroz šumu.

Prema legendama, očuvanim u narodu, rijeka Vojskova je dobila ime po vojsci. Navodno je jedne godine zima bila jaka da je rijeka zaledila pa je vojska prelazila preko zaleđene rijeke. Druga verzija porijekla ovog imena jeste legenda o vojsci koja je bila mnogobrojna, te su, prolazeći preko rijeke, vojnici zastali da se napiju vode, a toliko su bili žedni da je rijeka skoro presušila.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bosansko-krupska opština u ratu i revoluciji, Bosanska Krupa 1969, 10.

Literatura[uredi | uredi izvor]