Crno jezero (Zelengora)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crno jezero
LokacijaZelengora
Države sliva Bosna i Hercegovina
Maks. dužina0,17 km
Maks. širina0,08 km
Prosječna dubina3 m
Nadmorska visina površine1.450 m

Crno jezero je jezero u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na planini Zelengori na oko 1.450 m nadmorske visine. Jezerom gazduje Nacionalni park Sutjeska. Udaljeno je nepunih pola sata hoda od Bijelog jezera u pravcu sjevera, gotovo sakriveno u šumi. Uz put između ova dva jezera, je brojna alpsku flora. Dugačko je oko 170, a široko oko 80 m. Najveća dubina mu je oko 3 m.[1] Na južnoj strani jezera, na samoj obali je markantna stijena, dovoljno visoka, da se na njoj može vježbati alpinistička tehnika.

Povoljno za “flyfishing”, jer je ljeti obraslo trskom.[2] Crno jezero je jedino jezero u Evropi u kome se kalifornijska pastrmka mrijesti potpuno prirodno.[3]

Dio Zelengore na kojem su Bijelo i Crno jezero naziva se Trebava planina, sa vrhovima Planik 1796 m, Velika Košuta 1872 m, Treskavac 1803 m, stočarskim naseljima Lučki katun i Vrbničke kolibe i visoravni Ljubin grob. Većina autora ovaj dio smatra najpitomijim dijelom Zelengore. Jezerima se može prići makadamskim putem u dužini od 22 km, od Tjentišta uz rijeku Hrčavku. Nepregledna bjelogorična šuma prati put. Vrh Treskavac se ističe visokim stijenama, krije kanjon rijeke, i gotovo da predstavlja planinu za sebe. Pejsaž prašume mijenja se u alpske pašnjake. Na sjevernim stranama pojavljuje se crnogorična šuma, koja dovodi do jezera, a iznad njih je greben vrhova Orlovac, Kozije stijene i Bregoč.[4] Do centralnog platoa Zelengore sa Orlovačkim jezerom može se stići pješačenjem za dva sata.

Iako se nalazi visoko u planini, na oko 1500 m. nadmorske visine, sudeći po brojnim stećcima, ovo područje bilo je naseljeno i u srednjem vijeku.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ * http://www.bistrobih.ba/Jezero-Crno-Zelengora.php Arhivirano 7. 5. 2008. na Wayback Machine
  2. ^ * http://www.visitmycountry.net/bosnia_herzegovina/bh/index.php/priroda/jezera/57-o-bih/priroda/jezera/670-crno-jezero-na-zelengori-crno-jezero-na-zelengori Arhivirano 24. 1. 2021. na Wayback Machine
  3. ^ * http://www.tara-raft.com/sr/priroda-oko-nas/planina-zelengora Arhivirano 31. 1. 2015. na Wayback Machine
  4. ^ "Muhamed Gafić, Šemsudin Džeko- MAGLIĆ, VOLUJAK, ZELENGORA - Edicija Planine Bosne i Hercegovine - Sarajevo, 2008" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 5. 3. 2016. Pristupljeno 8. 9. 2020.