Bioštica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bioštica
Izvor Bioštice
Države Bosna i Hercegovina
Dužina30 km
IzvorDevetak
NV ušća536 m
Ulijeva se uKrivaja
SlivCrnomorski sliv
Površina sliva411 km2
Lijeve pritokeKaljina
Desne pritokeKruševica, Dobrača i Razmjena

Bioštica je rijeka u Bosni i Hercegovini. Izvire ispod planine Devetak, u općini Sokolac, oko 4 km uzvodno od sela Knežina.

U Olovu se Bioštici sa desne strane pridružuje rijeka Stupčanica i na mjestu sastavaka nastaje rijeka Krivaja.

Cestovni prilaz izvoru Bioštice je regionalnom cestom R-468 (Sokolac-Olovo). Oko 7 km sjeverozapadno od Sokoca, u šumi Maluš, sa regionalne ceste se odvaja šljunčana cesta, koja nakon 2 km dovodi do izvora.

Pećina, iz koje nastaje vrelo Bioštice, zaštićena je zakonom kao specijalni geomorfološki rezervat. To je jedna neistražena pećina sa tri ulaza i iz jednog od ulaza u pećinu ističe rijeka. Bogata je pećinskim nakitom i u njoj je jezero. U neposrednoj blizini je i pećina Podlipe, u kojoj su pronađeni dokazi o boravku neandertalca i homo sapiensa.

Od Knežine nizvodno do naselja Margetići, u dužini od oko 5 km, Bioštica teče laganim tokom kroz livade, praveći na mahove blage okuke sa dubljim pasažima, u kojima se kriju ribe. Pedesetih godina prošlog vijeka je ovaj dio rijeke poribljen s par stotina primjeraka lipljena.

Idući nizvodno, dolazi se do ulaza u kanjonski dio Bioštice, dugačak više od 10 km. To je jedan od najatraktivnijih i najljepših kanjona u Bosni, sličan kanjonima iz Kanade ili Aljaske. Kanjon je obrastao stoljetnim borovima i smrekom, izuzetne visine. Pri srednjem vodostaju kanjon je prohodan cijelim tokom, a za većih vodostaja moraju se praviti zaskoci kroz šumu, što uključuje i penjanje po okomitim stijenama. To je najmanje posjećeni dio ove rijeke.

Nizvodno od kanjona, Bioštica sa lijeve strane prima jake vode romanijske rijeke Kaljine. Ostale pritoke su Kruševica, Dobrača i Razmjena, tako da do grada Olova postaje dosta jaka rijeka.

Na 2–3 km od centra grada Olova nalazi se izletište i kupalište Zeleni vir. Upravo na ovom lokalitetu rijeka Bioštica je usporena branom koja stvara bazen.

Vodomjerna stanica Bioštica se nalazi u naselju Bioštica, cca 1,5 km uzvodno od ušća rijeke Bioštice u Krivaju. Osnovana je u oktobru 1962, i raspolaže sa višedecenijskim podacima o hidrološkim podacima ove rijeke.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ „Zavod za vodoprivredu“ d.d. Sarajevo Federalni hidrometeorološki zavod 2011 -HIDROLOŠKA STUDIJA POVRŠINSKIH VODA BOSNE I HERCEGOVINE SLIV RIJEKE BOSNE Knjiga 18 VS BIOŠTICA rijeka BIOŠTICA

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]