Unac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Unac
DržaveBosna i Hercegovina
Dužina66 km
IzvorŠator
NV izvora876 m
UšćeUna, Martin Brod
SlivCrnomorski
PritokeBastašica

Unac je rijeka koja cijelim tokom teče kroz zapadni dio Bosne i Hercegovine, desna pritoka rijeke Une. Ističe kao Mlinski potok iz Šatorskog jezera na planini Šator, teče kroz klisuru Pojila, četiri kotline i tri daljnje klisure, da bi se u Unu ulila kod Martin Broda na nadmorskoj visini 323 m. Od Drvara do ušća teče najužom klisurom, dubine i do 350 metara. Unac ima dužinu od 66 km, a površina njegovog sliva iznosi 650 km2.

Osobine rijeke[uredi | uredi izvor]

Ovo je rijeka brzog toka, šljunkovitog korita i obraslih obala; ujedno i prohodna skoro cijelim tokom. Dubine je od 0,5 m do 4 metra, a temperatura vode oko 5-7°C. Voda iz rijeke je potpuno pitka. Unac se svojim tokom puni vodom iz desetak raznih pritoka i vrela. Ljeti zna u jednom dijelu presušiti, zbog smanjenog dotoka vode iz okolnih šumskih potoka, ostavljajući iza sebe mala jezera sa toplom vodom punim ribe. Taj dio puta Unac teče kao ponornica, izvirući zadnji put iz Crnog vrela, oko 3 kilometra prije ušća u Unu. Iz Crnog vrela izlazi i voda sa područja Petrovačkog polja.

Turizam[uredi | uredi izvor]

U rijeci Unac žive autohtone vrste lipljana i potočne pastrmke, što privlači sportske ribolovce, koji najčešće ulove kalifornijsku pastrmku i potočnu pastrmku, a u kanjonskom dijelu love lipljan.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Unac rijeka