Blatačko jezero

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Terasa, lijevo u daljini, na kojoj je selo Blace, s jezerom koje se naginje prema provaliji

Blatačko jezero je ledničkog porijekla, smješteno na području naselja Blace, općina Konjic, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nalazi se na planini Bjelašnici na nadmorskoj visini 1156 metara, na granici sa planinom Visočicom između kojih se nalazi kanjon rijeke Rakitnice u pejzažu izuzetne ljepote, te sa visokim stepenom biodiverziteta flore i faune. Udaljenost od Konjica je 21 kilometar.

Opis[uredi | uredi izvor]

Ovo jezero je pravougaonog oblika, maksimalnih dimenzija do 500 m dužine i 140 m širine. U ljetnom periodu dimenzije su manje, jer jezero nema površnog priticanja, a voda iz njega otiče ponorima. Sredinom, u dužinskom smjeru sa sjevera na jug, proteže se bus, obrastao raznim barskim biljkama. Ljeti se po njemu djelimično može hodati na mjestima gdje je više vegetacije a manje blata. Temperatura jezera je ljeti relativno znatna i dostiže 22 °C, a zimi je 4-5 mjeseci zaleđeno i prekriveno snijegom.

Boja vode je žučkasto-zelena, a sredina je alkalna. Jezero je prvenstveno od koristi za napajanje mnogobrojne stoke koja ujedno đubri jezero, što podstiče biljni i životinjski svijet. U jezeru je zabilježeno prisustvo pijavica Hirundo medicinalis i Aulastomum gulo. Zooplankton i fitoplankton su znatno razvijeni, što, skupa sa prisutnošću mineralnog i organskog detritisa koje između ostalog nanosi vjetar, čini da je providnost vode u jezeru mala.

Okruženje[uredi | uredi izvor]

Jezero je okruženo pašnjacima. Preovladava niska vegetacija, te se ponekad javlja grmlje i bjelogorično drveće, pretežno bukva. U neposrednoj blizini je dio kanjona rijeke Rakitnice. Osim bogate prirode, oko jezera nalazi se sedam nekropola u kojima su prahistorijski tumuli, stećci, pravoslavno groblje i nišani.

Kulturni pejzaž Blatačko jezero sa dijelom kanjona rijeke Rakitnice, prahistorijskim grobnim gomilama, nekropolama sa stećcima i nišanima, proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Blatačko jezero". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]