Idi na sadržaj

Tumuli kod Blatačkog jezera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Tumuli kod Blatačkog jezera su dio kulturnog pejsaža Blatačko jezero sa dijelom kanjona rijeke Rakitnice, zajedno sa nekropolama stećaka i nišana. Naselje Blace nalazi se u općini Konjic, Bosna i Hercegovina. Kulturni pejsaž je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Naselje Blace nalazi se na visoravni ispod planine Bjelašnice, gdje su još i naselja Čuhovići i Vrdolje. Nadmorska visina naselja je 1215 m, geografska dužina 43° 37′ 1.2″, geografska širina 18° 07′ 1.2″, a administrativno pripada općini Konjic od koje je udaljeno oko 12 km vazdušne linije u pravcu jugoistoka. Na sjeveroistočnoj strani naselja leži Blatačko jezero, čija je nadmorska visina 1156 m.

Tumuli nalaze se na više lokaliteta, pretežnim dijelom kraj puta koji iz Vrdolja ide prema Umoljanima i Čuhovićima, kao i pored puta koji spaja Čuhoviće i Blace.

  • četiri tumula i nekropola sa 15 stećaka na lokalitetu Kosan-krst;
  • tumul i nekropola sa 12 stećaka na lokalitetu Viš stijena; promjer tumula je 3 do 5m i visine 2 do 3m.
  • tumul i nekropola sa tri stećka na lokalitetu Bubaluša; tumula je prečnika do 3m i visine od 0,5 do 1m.
  • prahistorijska grobna gomila i osamljeni stećak na lokalitetu Komadinov do; na ovom lokalitetu nalazi se prahistorijska grobna gomila dimenzija r=830 cm, h=150 cm na kojoj je smješten stećak u formi sanduka

Gromile na istaknutim brežuljcima su mnogo većih dimenzija i imaju svoja posebna imena, npr: Kiridžijska gromila, Straža, Velika gromila.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Pavao Anđelić, Historijski spomenici Konjica i okoline, Konjic, 1975, 34, 35.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tumuli kod Blatačkog jezera" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 15. 11. 2017. Pristupljeno 5. 4. 2017.