Željeznica (pritoka Bosne)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Željeznica (čvor).
Željeznica
Zeljeznica River near Sarajevo.JPG
Države Bosna i Hercegovina
Dužina 26,9 km
Izvor podnožje Treskavice kod Godinje, Trnovo
NV izvora 1220 m
Ušće Bosna

Željeznica je rijeka u središnjoj Bosni i Hercegovini.

Dužina rijeke Željeznice od svog izvora do ušća u rijeku Bosnu je 26,9 kilometera. Na rijeci se nalazi hidrocentrala Bogatić, s instaliranom snagom od 6,5 MW, sagrađena nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata.

Tok[uredi | uredi izvor]

Željeznica nastaje od Godinjskog i Hrasničkog potoka. Oba potoka izviru u podnožju planine Treskavice i spajaju se kod naselja Turovi, općina Trnovo. Najatraktivnije mjesto u kanjonu Željeznice su Kazani. Na ovom lokalitetu voda je dugim nizom godina, jakim kretanjem i materijalom koji nosi, izdubila u svom dnu, u stjenovitoj podlozi, okrugla udubljenja, kazane – lonce, te se ima utisak kao da na tim mjestima voda ključa. Kazani su duboki od pola do jednog metra, promjera 30 do 70 centimetara, i često se susreću u koritu rijeke. Ovaj vrijedan prirodni fenomen ujedno predstavlja značajnu turističku atrakciju.

Njene veće pritoke su Crna Rijeka koja izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića, a u Željeznicu se ulijeva kod Trnova, rijeka Bijela koja je desna pritoka rijeke Željeznice, a izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića. Rijeka Bijela se u Željeznicu ulijeva kod naselja Kijevo. Pritoka Željeznice je i Kasindolski potok. Ušće Željeznice u rijeku Bosnu se nalazi nasuprot selu Osijek, na zapadu Sarajevskog polja.

Željeznica čitavim svojim tokom protiče kroz najnaseljeniju i najindustraliziraniju regiju Bosne i Hercegovine – Sarajevsku regiju. Zbog toga, a i zbog izostanka brige o okolišu rijeka Željeznica je jedna od najzagađenijih rijeka u zemlji.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


SAGE Lys.png Nedovršeni članak Željeznica (pritoka Bosne) koji govori o rijekama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.