Idi na sadržaj

Željeznica (pritoka Bosne)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Željeznica
Države Bosna i Hercegovina
Dužina26,9 km
Izvorpodnožje Treskavice kod Godinje, Trnovo
NV izvora1220 m
UšćeBosna
SlivCrnomorski

Željeznica je rijeka u središnjoj Bosni i Hercegovini.

Dužina rijeke Željeznice od svog izvora do ušća u rijeku Bosnu je 26,9 kilometera. Na rijeci se nalazi hidrocentrala Bogatići, s instaliranom snagom od 6,5 MW, sagrađena nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata.

Tok[uredi | uredi izvor]

Željeznica nastaje od Godinjskog i Hrasničkog potoka. Oba potoka izviru u podnožju planine Treskavice i spajaju se kod naselja Turovi,[1] općina Trnovo. Najatraktivnije mjesto u kanjonu Željeznice su Kazani. Na ovom lokalitetu voda je dugim nizom godina, jakim kretanjem i materijalom koji nosi, izdubila u svom dnu, u stjenovitoj podlozi, okrugla udubljenja, kazane – lonce, te se ima utisak kao da na tim mjestima voda ključa. Kazani su duboki od pola do jednog metra, promjera 30 do 70 centimetara, i često se susreću u koritu rijeke. Ovaj vrijedan prirodni fenomen ujedno predstavlja značajnu turističku atrakciju.

Njene veće pritoke su Crna Rijeka koja izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića, a u Željeznicu se ulijeva kod Trnova, rijeka Bijela koja je desna pritoka rijeke Željeznice, a izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića. Rijeka Bijela se u Željeznicu ulijeva kod naselja Kijevo. Pritoka Željeznice je i butmirska Tilava (Kasindolska rijeka), kao i hrasnička Večerica. Ušće Željeznice u rijeku Bosnu se nalazi u Sastavcima, na zapadu Sarajevskog polja.

Željeznica čitavim svojim tokom protiče kroz najnaseljeniju i najindustraliziraniju regiju Bosne i Hercegovine – Sarajevsku regiju. Zbog toga, a i zbog izostanka brige o okolišu rijeka Željeznica je jedna od najzagađenijih rijeka u zemlji.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Izvor rijeke Željeznice - Furaj.ba" (jezik: engleski). 10. 11. 2023. Pristupljeno 23. 11. 2023.
  2. ^ "Najzagađenije rijeke u BiH: Željeznica, Bosna, Miljacka i Spreča". 13. 2. 2018. Pristupljeno 23. 11. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Željeznica (pritoka Bosne) koji govori o rijekama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.