Kladopoljsko jezero

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kladopoljsko jezero (zovu ga još i Martinovo vrelo po vrelu koje se nalazi oko 500 m od jezera[1]) je jezero koje se nalazi na zapadnim padinama planine Zelengora prema Kalinoviku u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.380 metara, dugačko je oko 250 metara i široko oko 100 metara. Maksimalna dubina jezera je oko 9 metara.[2] Jezerom gazduje SRD “Ulog” iz Uloga. Sam naziv Kladopoljsko, jezero je dobilo po kladama (balvanima) kojih je puno jezero. Pretpostavlja se da je ovaj dio Zelengore nekad bio sav u šumama, te je pored jezera išao i put kojim su se balvani izvlačili iz te šume. Jedan dio tih balvana je ostajao u jezeru i dan danas izgledaju jako očuvano.[3] U jezeru jedina vrsta ribe je potočna pastrmka, a opstaje zahvaljujući jakom dotoku vode iz jednog potoka u kojem se i mrijesti.[4]

Jezero je idealno za ribolov mušičarenjem (eng. flyfishing), jer je u ljetnom periodu priobalni plićak obrastao lokvanjem.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.bistrobih.ba/Jezero-Kladopoljsko.php
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 14 Juli 2008. Pristupljeno 27 Juni 2008.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)
  3. ^ http://www.bistrobih.ba/Reportaza_kladopoljsko_jezero.php
  4. ^ http://www.bistrobih.ba/Reportaza_kladopoljsko_jezero.php

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]