Bašigovačko jezero

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bašigovačko jezero
Jezero
Općina Živinice

Bašigovačko jezero je jezero u Bosni i Hercegovini kod Živinica. Nalazi se u jugoistočnom dijelu općine i udaljeno je 6 km od grada. Jezero je kopovskog tipa i nastalo je 1984. kad je obustavljena eksploatacija rude. Dugo je oko 400, a široko oko 350 m s maksimalnom dubinom od oko 40 m na sredini. Dubina jezera u priobalnom pojasu varira tako da se kreće 2,5–5 m u istočnom i sjevernom dijelu, dok južni i zapadni dio imaju obalu sa blagim povećanjem dubine.[1]. Plića strana jezera je obrasla trskom i rogozom, a na pojedim mjestim moguće je vidjeti i grmove barske trave u vodi. Jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista čiju manju količinu čini oborinska voda. Jezero se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora, tako da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša. Višak vode iz jezera stvara potočić koji nalazi svoj put do rijeke Spreče. Čistoću vode potvrđuje i prisustvo barskih školjki.

Od samog nastanka jezera pa do danas u jezero su donošene razne riblje vrste tako da u jezeru ima: štuke, soma, deverike, šarana, babuške, linjaka, koštre, crvenperke i druge sitne ribe. Jezero je svakodnevno posjećeno od strane ribolovaca.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 21. 6. 2008. Pristupljeno 27. 6. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Bašigovačko jezero koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.