Šaran

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Šaran
Status zaštite: Sigurni
Sistematika
CarstvoŽivotinje
KoljenoHordati
RazredActinopterygii
RedCypriniformes
PorodicaCyprinidae
RodCyprinus
VrstaC. carpio
Dvojno ime
Cyprinus carpio
Linné, 1758.

Šaran (Cyprinus carpio) je riba iz porodice Cyprinidae. Ima produženo, debelo tijelo potpuno prekriveno krljuštima. Masivna se glava završava ustima s četiri brka, a može se produžiti u obliku cijevi kojom šaran pretražuje i usisava hranu s dna. Jedina leđna peraja ima na početku nazubljenu i posebno oštru zraku.

Prema staništu, boja mu varira od bijelo zlatne do smeđe po leđima, a postaje svjetlija s bakrenim odsjajima po bokovima te završava s više ili manje svijetlim trbuhom.

Stanište i ponašanje[uredi | uredi izvor]

Čini se da šaran više voli stajaćice ili rijeke sporijeg toka, koje se ljeti jako zagriju. Posebno su mu drage vode bogate vodenom vegetacijom, a podnosi malehni postotak otopljenog oksigena u vodi. U prvim godinama života šarani rado žive u jatu, ali kada ostare veći primjerci pribjegavaju samotnjačkom životu.

Aktivnost šarana je i noćna i dnevna, ali je u svakom slučaju povezana s temperaturom vode. Ako je voda hladna, šaran ograničava svoje kretanje i prehrambenu aktivnost i troši sve manje energije.

Način hranjenja[uredi | uredi izvor]

Tokom cijelog života šarani se hrane insektima, mekušcima, ali i različitim rastinjem kao što su biljne mladice, sjemenke, korijenje. Neprestano pretražuju mulj do dubine koja zna prelaziti 20 cm. Mladi se hrane planktonom, a stariji mogu postati ako treba i grabljivci odnosno svaštojedi.

Šaran iz Vltave
Šaran na rašljama

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Za razmnožavanje, šaranu je potrebna temperatura vode od barem 20°C tokom desetak dana. Čim se dostigne ta temperatura, u nekim vodama već u maju, ali češće u junu ili julu, ženke kreću prema travnatim zonama. Tu polažu od 120.000 do 130.000 jajašaca po kilogramu težine što za ženku od 15 kilograma predstavlja više od 1,8 miliona jajašaca. Mlađ se rađa četiri do pet dana nakon što ih oplode mužjaci.

Strani nazivi[uredi | uredi izvor]

Carp engleski; Karpfen, Karp njemački; carpa, carpio italijanski; karpa španski ; carpe francuski