Idi na sadržaj

Nuga (jezero)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nuga jezero je vještačko jezero u Bosni i Hercegovini, na rijeci Trebižat, kod naselja Drinovci, na području općine Grude.

Rijeka Trebižat je ponornica i poseban fenomen jer 9 puta izvire i teče pod 9 različitih imena, prije nego što se ulije u Neretvu kod Čapljine. Kroz Imotsko polje teče pod imenom Matica i gubi se u ponoru kod naselja Drinovci u Grudskom polju. Uz taj ponor Elektroprivreda je izgradila tunel. Metalnim zatvaračima moguće je uticati na režim voda u rejonu ponora. Tako je nastalo vještačko jezero (kompenzacijski bazen Nuga) koji je smješten na krajnjem i najnižem jugoistočnom dijelu Imotsko-grudskoga polja. Jezero se napaja vodom iz rijeke Matice (Trebižat), ali i iz područja samog polja.

Sredinom XX vijeka napravljen je projekat za mini HE Peć Mlini, kao preteča višenamjenskog objekta te tako danas čini ozbiljan energetsko-vodoprivredni kompleks. Hidroelektrana je projektirana kao sastavnica ukupnoga korištenja prostora i resursa kraškoga kompleksa cijeloga toka rijeke Trebižat, a puštena je u pogon 2005. godine. Projektom je predviđeno poboljšanje uslova poljoprivredne proizvodnje, odbrana od poplava i proizvodnja električne energije iz HE snage 2×15,88 MW. Pri izgradnji nije bilo iseljavanja u području bazena Nuga i potopljeno je vrlo malo obradive zemlje.[1]

Jezero se još uvijek radi. Nedostatak vode najveći je problem, a uz to dolazi i do otvaranja novih ponora koji utječu na nestajanje vode.

Izvršeno je i poribljavanje jezera, čišćenje, pa je čak organizovano i takmičenje u sportskom ribolovu. Nesavjesni ribolovci su veliki problem.

Reference

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]