Duboka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Duboka
Vodopad Skakavac na rijeci Duboka
Države Bosna i Hercegovina
Dužinakm
Izvorobronci Međugorja
NV izvora1030 m
UšćeVrbanja
SlivCrnomorski sliv
PritokeGladno vrelo

Duboka je lijeva pritoka Vrbanje. To je jedini lokalni naziv ovog vodotoka, iako se na geografskim kartama češće označava kao Duboki potok. Izvire na južnim padinama Međugorja (1116 m n/v), ispod sela Bojići (Skender Vakuf), na oko 1030 m n/v. Ojačava od utoka izdašnog Gladnog vrela. Do ušća prima neuobičajeno mnoštvo potoka, potočića i priobalnih vrela (sa obje strane korita). Duga je oko 8 km, a pedesetih godina prošlog vijeka na njoj je bilo 5 mlinova (vodenica).

Uže područje oko Međugorja (Ravna gora, Ravna planina, Paljike, Paunica i Borak) izuzetno je bogato izvorima pitke vode iz vrela, potoćića i potoka, koji se razlijevaju na sve četiri strane svijeta.

Između Mekota i Gradine, rijeka ulazi u duboki kanjon (po čemu je nazvana, kao i istoimeno selo kroz koje protiče). Na početku kanjona razina rijeke je na 941 m n/v, a ispod Ježice (1276 m n/v), tj. pod vrhom litice zvane Stijena (1200 m n/v), niža je i preko 560 m. Ušće u Vrbanju je u njenoj velikoj krivini, između Grabovičke i Tovarničke visije, na oko 430 m n/v.

Reference[uredi | uredi izvor]