Hrast (jezero)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hrast jezero
Hrast lake.JPG
LokacijaGlamočko polje
Koordinate44°01′59″N 16°52′25″E / 44.03306°N 16.87361°E / 44.03306; 16.87361
VrstaPrirodno jezero

Hrast jezero ili Glamočko jezero nalazi se u Glamočkom polju, na nadmorskoj visini 920 m. Udaljeno je 3 km. od općinskog naselja Glamoč, Bosna i Hercegovina.[1]

Sa svih strana Glamočko polje je okruženo visokim kraškim planinama, počev od krajnjeg jugoistoka ove kraške visoravni i planinska bila nadovezuju se jedna na drugu. Osnovne hidrološke karakteristike ovog prostora su pomanjkanje vode, tipična kraška hidrografska slika, prostrani planinski pašnjaci i veliki šumski kompleksi.

Voda je u ovom kraju najveći problem, može se reći limitirajući faktor u razvoju općine. Prema godišnjoj količini padavina vode je i više nego što treba; problem je što je ona koncentrisana u zimskom periodu, dok ljeti nastupaju suše. Ljeti se za opskrbu vodom ovdašnji čovjek najviše koristi vodom iz bunara i čatrnja. Ove se vode rijetko filtriraju pa često dolazi do pojave stomačnih oboljenja. Samo nekolicina seoskih naselja uspješno je riješila problem snabdijevanja vodom.

Najveće jezero u Glamočkoj općini je vještačko jezero Hrast površine 25.000 kvadratnih metara. Tu su još dva manja jezera: Šatorsko jezero površine 8.000 kvadratnih metara i jezero Busija - 4.000 kvadratnih metara.

Nedaleko od jezera, uz magistralni put se nalazi nadgrobni nišan iz 1798. god. – Bašića bašluk. Smatra se najmonumentalnijim muslimanskim nadgrobnim spomenikom u Bosni i Hercegovini. Nekoliko stotina metara dalje niz magistralni put, na Gradini, pored današnjeg sela Podgradina, nalazi se kockasti kamen (stećak). Stoji na kamenoj podlozi i na samo tri mala kamenčića - piljka, kako kažu mještani. Težak je oko tri tone i ne zna se kako je tu postavljen.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]