Sanica (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sanica
Države Bosna i Hercegovina
Dužina21,8 km
IzvorNa Grmeču kod Sanice,
44°17′49″N 16°8′11″E / 44.29694°N 16.13639°E / 44.29694; 16.13639
NV izvora225 m
UšćeSana kod Ključa
NV ušća177 m
Ulijeva se uSana
SlivCrnomorski sliv
Površina sliva211 km2
Lijeve pritokeKorčanica

Sanica je rijeka u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine i pritoka rijeke Sane. Duga je 22 km, a njen sliv iznosi 211 km². Po njoj je mikroregija Bosanske krajine i dobila svoje ime. U neposrednoj blizini sliva rijeke je i Hrustovačka pećina.

Izvor[uredi | uredi izvor]

pećinski izvor

Nastaje iz izvorske zone u podnožju sredogorskog masiva Grmeč, koji predstavlja podzemni kolektor voda rijeke Sanice. Izvorska zona se sastoji od tri izvora, a najsnažniji je najnizvodniji pećinski izvor u kontaktu sa Gornjosaničkom kotlinom.[1] Pećinski izvor je u dobroj mjeri ugušen vodovodom kojim se napaja općina Bosanski Petrovac odnoseći vodu ogromnim cjevovodima preko Grmeča. Prikupljajući svojim tokom sve te rječice i potoke (Korčanicu, Trebunj, Biljansku riječicu…) tvori kotlinu rijeke Sanice.

Tok[uredi | uredi izvor]

Srednji i donji tok Sanice je ujezeren, a u koritu su stvorene manje sedrene forme. Kod Pištanice, Sanica mijenja smjer i do Vrhpolja (ušća) teče približno meridijanskim smjerom (jug – sjever). Na dijelu Sanica Donja – Saleševići, na dužini od 2,5 km, Sanica tvori kanjonsku dolinu sa dubinama većim od 100 metara. Posljednjih 2,5 km tok Sanice je približno paralelan toku Sane.[2]

Rijeka Sanica od izvora pa do ušća u Sanu kod Vrhpolja, 12 km od Ključa obiluje mnogobrojnim slapovima i omegama koji privlače kako pecaroše i kupače tako i druge ljubitelje čiste prirode. Raznolikost i kvalitet ribe u njenim vodama, a naročito potočne pastrmke i mladice vječito su privlačili ljubitelje ovog sporta.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Behrem, Selma (2018). "Identifikacija i valorizacija turističkih prirodnih atrakcija planine Grmeč". Acta geographica Bosniae et Herzegovinae (PDF). Sarajevo: Prirodno-matematički fakultet. str. 182.
  2. ^ Behrem, Selma (2018). "Identifikacija i valorizacija turističkih prirodnih atrakcija planine Grmeč". Acta geographica Bosniae et Herzegovinae (PDF). Sarajevo: Prirodno-matematički fakultet. str. 182.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Rijeka Sanica na bistrobih.ba