Korana

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Korana
Korana Canyon.JPG
Dužina 134 km
Prosječni protok 86 m3/s
Izvor Plitvička jezera (Hrvatska)
Ušće Kupa kod Karlovca
Pritoke Slunjčica ( km), Mrežnica ( km), Mutnica ( km)
Države Hrvatska, Bosna i Hercegovina
Gradovi Slunja, Karlovac
Sliv Crnomorski sliv
Plovnost nije plovna

Rijeka Korana izvire kod Plitvičkih jezera (nacionalni park). Njena dužina iznosi 134,2 km, a ulijeva se u rijeku Kupu kod Karlovca. Pripada crnomorskom slivu i nije plovna. Na mnogim dijelovima Korana protiče kroz slikovite, krečnjačke kanjone visoke stotinjak i više metara. Ovi kanjoni obrasli su bukovom šumom ili su ogoljeli. U gornjem toku nalaze se slikovite pećine.

Ne zna se odakle potiče njeno ime. Po nekima "Korana" je izvedenica od riječi "Kora" (biljaka), a po nekima "Korana" tj. "Gorana", označava vodu koja teče iz gore. U Slunju se u Koranu ulijeva Slunjčica. Ovdje su nastali slapovi Rastoke. Kod Karlovca se u Koranu ulijeva Mrežnica.

Malim dijelom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu (kroz sela Tržac i Tržačka Raštela, u općini Cazin). U Tržcu je napravljeno kupalište. U nju se ulijeva rijeka Mutnica.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: