Korana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Korana (čvor).
Korana
Korana Canyon.JPG
Države Hrvatska, Bosna i Hercegovina
Dužina 134 km
Izvor Plitvička jezera (Hrvatska)
Ušće Kupa kod Karlovca
Prosječni protok 86 m3/s
Pritoke Slunjčica ( km), Mrežnica ( km), Mutnica ( km)

Rijeka Korana izvire kod Plitvičkih jezera (nacionalni park). Njena dužina iznosi 134,2 km, a ulijeva se u rijeku Kupu kod Karlovca. Pripada crnomorskom slivu i nije plovna. Na mnogim dijelovima Korana protiče kroz slikovite, krečnjačke kanjone visoke stotinjak i više metara. Ovi kanjoni obrasli su bukovom šumom ili su ogoljeli. U gornjem toku nalaze se slikovite pećine.

Ne zna se odakle potiče njeno ime. Po nekima "Korana" je izvedenica od riječi "Kora" (biljaka), a po nekima "Korana" tj. "Gorana", označava vodu koja teče iz gore. U Slunju se u Koranu ulijeva Slunjčica. Ovdje su nastali slapovi Rastoke. Kod Karlovca se u Koranu ulijeva Mrežnica.

Malim dijelom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu (kroz sela Tržac i Tržačka Raštela, u općini Cazin). U Tržcu je napravljeno kupalište. U nju se ulijeva rijeka Mutnica.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]