Kupa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kupa
DržaveSlovenija, Hrvatska
Dužina296 km
IzvorNacionalni park Risnjak Gorski Kotar, Hrvatska
NV izvora321 m m
Ušćeu Savu kod Siska
SlivSava
Prosječni protok283 m3/s
Površina sliva10.032 km3 km2
PritokeČabranka, Kupica, Lahinja, Dobra, Korana, Utinja, Kupčina, Trepča, Glina, Odra

Kupa (slovenski Kolpa) jest rijeka čiji je izvor i ušće u Hrvatskoj, a dijelom toka čini državnu granicu između Hrvatske i Slovenije. Područje uz Kupu naziva se Pokuplje.

Opis toka[uredi | uredi izvor]

Kupa kod Siska
Kupa na granici Hrvatske i Slovenije
Vodopad na Kupi

Izvire iz krškog jezerceta u Nacionalnom parku Risnjak kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru. Stotinjak metara nizvodno s desne strane prima vodu povremenog bujičnog potoka Krašićevica, a dalje s lijeve strane povremenog toka Sušice i skreće prema sjeveroistoku, a zatim prema sjeveru. Ispod izvora Kupa je brza rijeka, dok se nakon nekoliko kilometara smiruje i postaje mirna rijeka, ispresijecana mnogim vještačkim slapovima koji su u prošlosti služili za pokretanje vodenica. Granična rijeka postaje na ušću lijeve pritoke Čabranke u Kupu.

U svom gornjem toku, Kupa se probija kroz šumovit kanjon. Na nekim se mjestima kanjon proširuje te se tamo nalaze njive i polja. Sljedeća veća rijeka koja se ulijeva u Kupu je Lahinja.

Kod Ozlja ulazi u ravničarski tok. Zatim stiže do Karlovca, gdje se sa desne strane ulijeva Dobra, a ubrzo nakon toga i Korana. Kasnije se u Kupu još ulijevaju Kupčina s lijeve i Glina s desne strane. Nedaleko od ušća u Savu kod Siska u nju se s lijeve strane ulijeva još i Odra.

Ukupna dužina toka rijeke Kupe je 296 kilometara, a plovna je na dužini od 136 kilometara (od ušća u Savu do Karlovca).

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Na Kupi postoji samo jedna hidroelektrana u Ozlju, koju je konstruisao Nikola Tesla.[nedostaje referenca]