Gacka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jedno od vrela (izvora) rijeke Gacke

Gacka je rijeka ponornica u Hrvatskoj. Duga je 61 km sa svojim pritokama, a izvire u nekoliko vrela (tonkovićevo, majerovo i dr.). Ulijeva se u Jadransko more, a protiče kroz Otočac.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Gacka je dugačka 61 km iako je prije izgradnje hidroelektrane bila dugačka čak 100 km. Proteže se od svog izvora Tonković vrelo (najveće) te se polako spušta niz područje Gackog polja primajući brojne pritoke. Odlikuje je čista bistra voda koja unatoč krševitom kraju relativno sporo teče. Prosječna temperatura ljeti iznosi 10,8°C, a zimi 7,9°C. Dubina rijeke varira od jednog metra, pa čak do 10 metara na najdubljim djelovima. Po svom hemijskom sastavu, voda je prilično tvrda, blago alkalna te obiluje kalcijumovim solima što pospješuje rast vegetacije oko rijeke. Dno rijeke je muljevito. Rijeka Gacka obiluje podvodnim speleološkim nalazištima i vrelima. Prva istraživanja započinju u drugoj polovini 20. vijeka, a do tada, podvodni svijet Gacke je bio potpuna nepoznanica. Majerovo vrelo je speleološki najbogatije, te se u zadnje vrijeme njemu posvećuje posebna pažnja. Vjeruje se da je preko polovine podvodnih prolaza i kanala Gacke još uvijek neistraženo.

Turizam i ribolov[uredi | uredi izvor]

U drugoj polovini XX. vijeka počeo je razvoj turizma, i to ribolovni, rekreacijski i seoski turizam. Najpoznatija vrsta ribe u rijeci je potočna pastrmka. Turisti imaju mogućnosti razgledavanja brojnih starih mlinova na Gacki, od kojih neki danas još uvijek rade.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]