Ljubljanica (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ljubljanica
Río Ljubljanica, Liubliana, Eslovenia, 2017-04-14, DD 03.jpg
Države Slovenija
Dužina 41 km
Izvor Izvir kod Vrhnike
Ušće u Savu kod Zaloga
Površina sliva 1.779 km2

Ljubljanica je rijeka koja teče kroz glavni grad Slovenije - Ljubljanu. Izvire kod Vrhnike iz 11 krških vrela, od kojih se kao glavno smatra Močilnik. Prije ulaska u grad teče kroz poznato Ljubljansko barje, koje predstavlja močvaru koja potiče još od starog vijeka.

Ljubljanica je duga 41 km, i desna je pritoka Save u koju se uliva kod Zaloga. Porječje zauzima 1779 km2.

Između 1762. i 1780. godine poznati naučnik i jezuit Matija Grubar sagradio je Grubarov kanal, da bi sprečio česte poplave. Ljubljanicom se plovi turističkim brodovima, a za veće brodove nije plovna.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Rijeka je proslavljena u Prešernovoj pjesmi Povodni mož. Poznato je, da su u Ljubljanicu namočili sve one trgovce, koji nisu poštovali cehovska pravila u trgovini. U tom slučaju nepoštenog trgovca su stavili u kavez i namočili ga sa Tromostovja.


SAGE Lys.png Nedovršeni članak Ljubljanica (rijeka) koji govori o rijekama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.