Morića han

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Morića han

U XVI stoljeću, koje se još naziva „zlatno doba“ Sarajeva, postojalo je preko 50 hanova, koji su pružali utočište i gostoprimstvo trgovcima i putnicima. Jedini od njih, do danas sačuvan koji je zadržao svoj gotovo nepromijenjen izgled, je Morića han. Sagrađen je 1551. godine u ulici Sarači. Trgovci sa istoka i zapada, iz srednje Evrope i Sredozemlja, mogli su osim prenoćišta, tu naći kupce i prodati svoju robu, bez direktnog izlaska na pijacu. U dvorištu i prizemnim prostorijama nalazile su se štale, a prostorije na prvom spratu ukrašavale su duge, drvene grede. Han je stradao u požaru i obnavljan je u više navrata. To je mjesto na kom su se podizale bune. 1878. godine ovdje okupljene Sarajlije formirale su Narodnu vladu Bosne i Hercegovine i uputile zvaničan protest protiv austro-ugarske okupacije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]