Pionirska dolina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ulaz u Zoološki vrt Pionirska dolina

Pionirska dolina je rekreativno–zabavni centar i zoološki vrt koji se nalazi u sarajevskom naselju Koševo, u gradskoj općini Centar.[1]

Prostire se na površini od 8,5 hektara. Osim ZOO vrta, u Pionirskoj dolini nalaze se i igrališta i različite animacije što ovaj centar čini jednom je od najomiljenijih porodičnih destinacija u Sarajevu.

Centrom upravlja preduzeće KJKP Park.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rekreativni i zabavni centar Pionirska dolina i zoološki vrt najstariji je zoološki vrt u Bosni i Hercegovini. Tokom austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine ZOO vrt se nalazio na Ilidži, ali je kasnije premješten u sjeveroistočni dio Sarajeva koji je samo nekoliko kilometra udaljen od centra grada.

ZOO vrt je tokom perioda rata u Bosni i Hercegovini doživio potpunu devastaciju, kako infrastrukturno tako i u pogledu gubitka životinjskih vrsta. 5. novembra 1992. godine uginula je i posljednja životinja u Pionirskoj dolini.[2] Neposredno poslije rata počela je obnova ovog rekreativno-zabavnog centra i kontinuirano obnavljanje fonda životinjskih vrsta.

U zoološkom vrtu Pionirska dolina u 2021. godini se nalazilo 59 različitih vrsta životinja iz cijelog svijeta.

U februaru 2013. najavljeno je da će Zoološki vrt Sofija donirati dva lava zoološkom vrtu Pionirska dolina. Nakon što su životinje donirane u martu 2013, lavica je umrla nakon nekoliko dana. Uzrok smrti bila je zaraza bakterijom E. coli.[nedostaje referenca]

Svijet dinosaurusa[uredi | uredi izvor]

Tokom perioda između 25. januara i 19. februara 2012. godine, Pionirska dolina bila je domaćin izložbi 52 dinosaurusa, koju je rekonstruirao njemački paleontološki istraživački centar, pod strogim nadzorom Paleontološkog muzeja u Hanoveru.[3]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Archived copy". Arhivirano s originala, 9. 1. 2012. Pristupljeno 5. 2. 2012.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ "Dani:Trijumf volje". www.bhdani.ba. Arhivirano s originala, 4. 6. 2020. Pristupljeno 4. 6. 2020.
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 26. 1. 2012. Pristupljeno 4. 6. 2020.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Službeni sajt KJKP-a Sarajevo