Historijski muzej Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Historijski muzej Bosne i Hercegovine
Sarajevo (10349392556).jpg
Osnovan 28. novembar 1945
Lokacija Zmaja od Bosne 5
Vrsta Historijski
Direktor Elma Hašimbegović
Veb-sajt www.muzej.ba

Historijski muzej Bosne i Hercegovine se nalazi u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

Muzej je osnovan 28. novembra 1945. godine kao "Muzej narodnog oslobođenja u Sarajevu", prema zakonu koji je donijelo tadašnje Predsjedništvo narodne skupštine Bosne i Hercegovine kao zemaljska ustanova pod neposrednim nadzorom Ministarstva prosvjete "Narodne vlade Bosne i Hercegovine".[1]. Današnji naziv Historijski muzej Bosne i Hercegovine stupa na snagu 1994. godine, kada Muzej proširuje djelokrug rada na historiju BiH od dolaska Slavena na Balkanski poluotok do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Značaj[uredi | uredi izvor]

Historijski muzej BiH je jedini muzej koji tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine od njenog prvog spominjanja u historijskim izvorima (949. godine, Konstantin Porfirogenit) do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Tokom svih godina postojanja i rada Muzej je organizovao 165 muzejskih izložbi i tri stalne muzejske postavke. Trenutno su u Muzeju postavljene dvije stalne postavke Opkoljeno Sarajevo i Bosna i Hercegovina kroz stoljeća.

Muzej je prikupio oko 400.000 muzejskih predmeta koje obrađuje, čuva i prezentuje javnosti priređujući stalne i povremene izložbe. Sva muzejska građa je dostupna javnosti, stručnim i naučnim radnicima iz zemlje i inostranstva.

Zgrada[uredi | uredi izvor]

Na samom početku Muzej je smješten u Narodnoj biblioteci Vijećnici, nakon čega je 1963. smješten u posebno napravljenu zgradu na Marin-dvoru, gdje se nalazi i danas.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • 65 godina Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2010.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]