Historijski muzej Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Historijski muzej Bosne i Hercegovine
Osnovan28. novembar 1945.
LokacijaZmaja od Bosne 5
VrstaHistorijski
DirektorElma Hašimbegović
Veb-sajtwww.muzej.ba

Historijski muzej Bosne i Hercegovine se nalazi u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

Slika historijskog muzeja arhitekte Borisa Magaša 1963. godine.

Muzej je osnovan 28. novembra 1945. godine kao "Muzej narodnog oslobođenja u Sarajevu", prema zakonu koji je donijelo tadašnje Predsjedništvo narodne skupštine Bosne i Hercegovine kao zemaljska ustanova pod neposrednim nadzorom Ministarstva prosvjete "Narodne vlade Bosne i Hercegovine".[1]. Današnji naziv Historijski muzej Bosne i Hercegovine stupa na snagu 1994. godine, kada Muzej proširuje djelokrug rada na historiju BiH od dolaska Slavena na Balkanski poluotok do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Značaj[uredi | uredi izvor]

Historijski muzej BiH je jedini muzej koji tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine od njenog prvog spominjanja u historijskim izvorima (949. godine, Konstantin VII Porfirogenet) do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Tokom svih godina postojanja i rada Muzej je organizovao 165 muzejskih izložbi i tri stalne muzejske postavke. Trenutno su u Muzeju postavljene dvije stalne postavke Opkoljeno Sarajevo i Bosna i Hercegovina kroz stoljeća.

Muzej je prikupio oko 400.000 muzejskih predmeta koje obrađuje, čuva i prezentuje javnosti priređujući stalne i povremene izložbe. Sva muzejska građa je dostupna javnosti, stručnim i naučnim radnicima iz zemlje i inostranstva.

Zgrada[uredi | uredi izvor]

Na samom početku Muzej je smješten u Narodnoj biblioteci Vijećnici, nakon čega je 1963. smješten u posebno napravljenu zgradu na Marin-dvoru, gdje se nalazi i danas.

Projekat za zgradu Muzeja uradili su predstavnici tadašnje treće generacije Zagrebačke škole arhitekture: Boris Magaš, Edi Šmidihen i Radovan Horvat. Zgrada muzeja, u arhitektonskom smislu, predstavlja jedan od najreprezentativnijih primjera stvaralaštva u Bosni i Hercegovini i nekadašnjoj Jugoslaviji, koji je bio ukorak sa evropskim i svjetskim kretanjima početkom druge polovine XX vijeka. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 6. do 8. novembra 2012. godine, donijela je odluku da se kompleks kuće proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[2] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović i Ljiljana Ševo (predsjedavajuća).

Zgrada se sastoji od suterena u čijem se nivou nalazi unutrašnji vrt, uzdignutog prizemlja i sprata. Izgrađena je na kamenoj plohi dimenzija 70,00 x 44,20 m, ukupne površine unutrašnjih prostorija 1447,50 m2.

Na izdignutoj kamenoj plohi, postavljen je skeletni sistem sa 9 nosivih čeličnih stubova krstastog presjeka, koji dopuštaju jaki prepust na svim stranama. Na stubove je oslonjen zatvoreni kubus u nivou sprata, kao vodeći oblikovni akcent. Zgrada Muzeja revolucije (Historijskog muzeja) Bosne i Hercegovine je zapuštena i neodržavana.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Osnivanje Historijskog muzeja BiH
  2. ^ "Historijski muzej u Sarajrvu" (PDF). Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2016.[mrtav link]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • 65 godina Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2010.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]