Inat kuća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Kuća (čvor).
Inat kuća

Inat kuća je objekat u Sarajevu nedaleko od Baščaršije koji je prvobitno izgrađen na mjestu gdje je trebala biti izgrađena Gradska vijećnica a trenutno stoji na drugoj strani rijeke Miljacke. U cilju izgradnje objekta Gradske vijećnice na Mustaj-pašinom mejdanu 1892.-1894. godine bilo je neophodno srušiti dva hana i jednu privatnu kuću. Hanovi su srušeni, dok je vlasnik kuće stari Benderija zahtijevao da mu se kao naknada isplati kesa dukata, a uz to da kuća bude prebačena, ćerpić po ćerpić, na drugu obalu Miljacke, nasuprot Vijećnice. Tako je i urađeno, a zbog inata vlasnika kuća je prozvana Inat kućom. Danas inat kuća se koristi kao restoran sa tradicionalnom bosanskom kuhinjom.

O dizajnu[uredi | uredi izvor]

Iako Inat kuća slijedi osnovne tokove i prepoznatljive detalje bosanske arhitekture osmanlijskog perioda čitav niz neobičnih detalja čini ovu kuće veoma jedinstvenom i interesantnom gradnjom. Naime u samom interijeru kuće uočljiva je jasna podjela vertikalnih i horizontalnih površina kao što je odlučno odvajanje podne strukture od zidova gdje se pojavljujuju interesantni vertikalni prostorni detalji kao što su prozori na nivou podne površine i sl. Također vertikalni prostor je razdvojen međuspratovima dok unutrašnje otvoreno stepenište izražava vertikalnost interijera. Prosto rečeno čitava unutrašnja konstrukcija je kompleksna igra vertikalnih i horizontalnih prostora, izpreklopljenih i prepletenih a često u kontradikciji i bez puno reda a sa jasnim detaljima koji se slažu sa tradicionalnim metodama bosanske arhitekture kao što su intimni udobni prostori sa pogledima otvorenim prema čaršiji. Sam dizajn je veoma uspješan a izražava karakter arhitekte, vlasnika i graditelja kao i historiju evolucije samog objekta.