Fakultet islamskih nauka u Sarajevu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ulaz Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu

Fakultet islamskih nauka u Sarajevu (FIN) jeste visokoobrazovna institucija, članica UNSA. Osnovan je na temelju odluke Vrhovnog sabora i Vrhovnog islamskog starješinstva Islamske zajednice u SFRJ. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini preuzeo je prava osnivača. Fakultet je počeo je sa radom 29. septembra 1977. godine pod imenom Islamski teološki fakultet u Sarajevu. U akademskoj 1992/1993. godini teološkom odsjeku dodat i pedagoški, 1994/1995. godine na Fakultetu je otvoren i postdiplomski studij. Akademske 2002/2003. godine izvršena je temeljita reforma cjelokupnog dodiplomskog studja, uveden kreditni sistem i ustanovljene katedre. Snješten je u zgradi Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Fakultet je najstarija i najprestižnija institucija visokoškolskog islamskog obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Naslanja se na viševjekovnu tradiciju islamskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koja počinje sa podizanjem prvih džamija, tekija i prvih osnovnih škola (muallim-hana) u drugoj polovini XV vijeka, nastavlja sa izgradnjom medresa, hanikaha, škola daru-l-Kur'an i daru-l-hadis u XVI vijekui približava evropskim modelima obrazovanja preko Šeriatske sudačke škole, Alijje – višeg stepena Gazi Husrevbegove medrese i Više islamske šerijatsko-teološke škole, u čijoj zgradi je smješten.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]