Fakultet islamskih nauka u Sarajevu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fakultet islamskih nauka u Sarajevu
Osnovan29. septembar 1977.[1]
VrstaFakultet
Krovna institucijaUniverzitet u Sarajevu
Vjerska pripadnostIslam
DekanProf. dr. Zuhdija Hasanović
LokacijaSarajevo, Kanton Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Prijašnja imenaŠerijatska sudačka škola, Islamski teološki fakultet u Sarajevu
Veb-sajtfin.unsa.ba/

Fakultet islamskih nauka u Sarajevu (FIN) jeste visokoobrazovna institucija, članica Univerziteta u Sarajevu. Fakultet je osnovan 29. septembra 1977. godine pod imenom Islamski teološki fakultet u Sarajevu.[2] Od 2013. godine Fakultet je punopravna članica Univerziteta u Sarajevu.[3] Trenutni dekan fakulteta je Prof. dr. Zuhdija Hasanović.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ulaz Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu

Osnovan je na temelju odluke Vrhovnog sabora i Vrhovnog islamskog starješinstva Islamske zajednice u SFRJ. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini preuzeo je prava osnivača. Fakultet je počeo je sa radom 29. septembra 1977. godine pod imenom Islamski teološki fakultet u Sarajevu. U akademskoj 1992/1993. godini teološkom odsjeku dodat i pedagoški, 1994/1995. godine na Fakultetu je otvoren i postdiplomski studij. Akademske 2002/2003. godine izvršena je temeljita reforma cjelokupnog dodiplomskog studja, uveden kreditni sistem i ustanovljene katedre. Snješten je u zgradi Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Fakultet je najstarija i najprestižnija institucija visokoškolskog islamskog obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Naslanja se na viševjekovnu tradiciju islamskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koja počinje sa podizanjem prvih džamija, tekija i prvih osnovnih škola (muallim-hana) u drugoj polovini XV vijeka, nastavlja sa izgradnjom medresa, hanikaha, škola daru-l-Kur'an i daru-l-hadis u XVI vijekui približava evropskim modelima obrazovanja preko Šerijatske sudačke škole, Alijje – višeg stepena Gazi Husrev-begove Medrese i Više islamske šerijatsko-teološke škole, u čijoj zgradi je smješten Fakultet.

Studijski odsjeci[uredi | uredi izvor]

Studij na Fakultetu islamskih nauka usklađen je prema bolonjskom principu i obavlja se u tri ciklusa.

Prvi ciklus studija (dodiplomski studij) organiziran je u tri studijska programa i u trajanju od 3 odnosno četiri godine:[4]

  • Islamska teologija (4 godine - 240 ECTS),
  • Islamska vjeronauka i religijska pedagogija (4 godine - 240 ECTS) i
  • Studijski program za imame, hatibe i muallime (3 godine - 180 ECTS).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ name=Historijat/
  2. ^ name=Historijat
  3. ^ "Fakultet islamskih nauka u Sarajevu:Historijat". fin.unsa.ba. Arhivirano s originala, 2. 12. 2016. Pristupljeno 22. 3. 2018.
  4. ^ "Studijski programi Fakulteta". fin.unsa.ba. Arhivirano s originala, 21. 3. 2018. Pristupljeno 22. 3. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]