Konak na Bistriku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Konak

Konak (tur. rezidencija, prenoćište) u Sarajevu je svoj današnji izgled dobio u vremenu između 1867. i 1869. godine, po nalogu Topal Šerif Osman paše, kao četvrti i posljednji Saraj.

Nalazi se na Bistriku, u neposrednoj blizini franjevačkog samostana i crkve sv. Ante, Sarajevske pivare i Careve džamije. Okružen visokim zidom, dvorac ima prilaz sa istočne strane, kroz veliku kapiju, i zapadne strane, sa Trga Austrije. Namjena dvorca i cijelog kompleksa bila je sjedište valije i uprave Bosanskog vilajeta.

U vrijeme austro-ugarske uprave, Konak je sjedište austro-ugarskih namjesnika za BiH, od kojih je jedan Oskar Potiorek. U Konaku je boravio Franz Josef, austro-ugarski car. U njemu je umro atentatom teško povrijeđen Franz Ferdinand i njegova supruga Sophie. Svi ugledni gosti grada stanovali su u Konaku: Josip Broz Tito, predsjednik SFR Jugoslavije, Sandro Pertini, bivši italijanski predsjednik i mnogi drugi.

Danas je Konak rezidencija predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine i koristi se prvenstveno za vrijeme posjeta visokih gostiju.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]