Konak na Bistriku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Konak (čvor).
Konak

Konak (tur. rezidencija, prenoćište) u Sarajevu je svoj današnji izgled dobio u vremenu između 1867. i 1869. godine, po nalogu Topal Šerif Osman paše, kao četvrti i posljednji Saraj.

Nalazi sa na Bistriku, u neposrednoj blizini franjevačkog samostana i crkve sv. Ante, Sarajevske pivare i Careve džamije. Okružen visokim zidom, dvorac ima prilaz sa istočne strane, kroz veliku kapiju, i zapadne strane, sa Trga Austrije. Namjena dvorca i cijelog kompleksa bila je sjedište valije i uprave Bosanskog vilajeta.

U vrijeme austro-ugarske uprave, Konak je sjedište austro-ugarskih namjesnika za BiH, od kojih je jedan Oskar Potiorek. U Konaku je boravio Franz Josef, austro-ugarski car. U njemu je umro atentatom teško povrijeđen Franz Ferdinand i njegova supruga Sophie. Svi ugledni gosti grada stanovali su u Konaku: Josip Broz Tito, predsjednik SFR Jugoslavije, Sandro Pertini, bivši italijanski predsjednik i mnogi drugi.

Danas je Konak rezidencija predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine i koristi se prvenstveno za vrijeme posjeta visokih gostiju.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]