Zgrada prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zgrada prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Grčke
Zgrada prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Grčke
Zgrada prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Grčke
Osnovni podaci
Mjesto Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Korisnik/Korisnici
Funkcija Poslovna zgrada
Vlasnik Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
Glavni korisnik prostora Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
Graditelj

GP Vranica (originalno)

Domotechniki S.A. (obnova)
Tehnički podaci
Spratovi 21
Materijal staklo, beton

Zgrada prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine je poslovna zgrada smještena u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. U zgradi je smješteno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Zgrada grčko-bosanskog prijateljstva je često, pogrešno, nazivana zgradom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zgrada je završena 1974 i u nju je tada smještena vlada tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine. Službeno je nazvana Zgrada Izvršnog Vijeća. Tu je ulogu imala sve do početka rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je teško oštećena tokom granatiranja grada Sarajeva od strane vojske bosanskih Srba početkom maja 1992. godine, usljed čega je nastao požar i ona je izgorila. Nakon završetka rata, ostala je u ruševnom stanju sve do obnove, koja je započela 2006. godine.

Obnova[uredi | uredi izvor]

2006. godine, Grčka vlada je osigurala 80% novca za obnovu zgrade. Ukupna vrijednost projekta je iznosila 17.057.316 eura (33,361,210 KM). Rekonstrukcija je završena za manje od godinu dana i zgrada je za upotrebu zvanično otvorena 23. jula 2007. godine.


Zgrada vlade u centru Sarajeva zapaljena nakon što je pogođena artiljerijskim i tenkovskim granatama tokom opsade Sarajeva 1992. godine