Juraj Neidhardt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Juraj Neidhardt
Rođenje (1901-10-15) 15. oktobar 1901.
Zagreb, Austro-ugarska
Smrt (1979-07-13) 13. juli 1979 (77 god)
Sarajevo, Jugoslavija
Zanimanje arhitekt

Juraj Neidhardt (15. oktobra 1901 – 13. jula 1979) bio je arhitekt, teoretičar i pedagog, sintetičar tradicionalnih elemenata i savremenih dostignuća građevinarstva i arhitekture Bosne i Hercegovine. Neidhardt je došao 1930-tih u Bosnu iz Le Corbusierovog ateljea, a na poziv arhitekta Dušana Grabrijana. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Juraj Neidhardt je svojim tekstovima objašnjavao svoju ideju o nastanku bosanskog pola svjetske savremene arhitekture a projektantskim idejama i ilustracijama je dopunjavao svoje tvrdnje. Neidhardt je iz Grabrijanovih postavki izvlačio prekovremenske vrijednosti arhitekture. Njegovo daljnje djelovanje bilo je sublimirano u brojnim natječajnim i drugim radovima – sintezi univerzalnog i regionalnog, uvijek čisto stojeći na pozicijama moderne arhitekture.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Arhitektura Bosne i put u savremeno (u saradnji sa Dušanom Grabrijanom)

Projekti[uredi | uredi izvor]

  • Skupština Bosne i Hercegovine (današnji Parlament BiH)- Sarajevo 1980.